ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 28.02/ 14:34 Senatorul PSD Șerban Nicolae a explicat initiativa legislativa depusa impreună cu Liviu Dragnea, prin care se dorește repatrierea aurului românesc din Marea Britanie, menționând că România plătește 300.000 de euro chirie anual pentru depozitarea acestei valori. Parlamentarul  a mai precizat că nu au fost discuții oficiale pe acest subiect cu ALDE și BNR, în condițiile în care Mugur Isărescu a exprimat deja o poziție publică diferită referitoare la acest subiect.

„Din ce știu și eu, rezerva de aur a României constituită până atunci a fost transferată la banca Angliei pe parcursul anului 1999, începând de atunci. Inițial, această rezervă avea o dublă funcțiune, era o garanție de stabilitate a unei rezerve , o zona sigură pentru o ipoteză nedorita, pe de alta parte pentru a produce venituri. Aceasta rezervă nu mai produce niciun venit, România plătește 300.000 euro chirie pentru depozitarea acestei valori. Spre exemplu, Germania și Austria și-au repatriat masiv rezerva de aur. Nu spunem să aducem aurul în țară să-l folosim la ceva, ci doar legat de faptul că nu se mai justifică să ținem rezerva de aur în străinătate, mai ales când nu produce venituri, ci ne costă.

România nu mai e o țară vulnerabilă din perspectiva propriei rezerve de aur. România trebuie să arate că o țară care își poate gestiona propriile resurse. Am văzut tot felul de reacții că vrem să ducem rezerva la Moscova. Nu pot să răspund la aberații. Nu e nimic necurat în această propunere. România trebuie să arate ca o țară membră a UE, a NATO responsabilă, stabilă”, a declarat Șerban Nicolae la Digi24.
 
Știrea inițială

PSD vrea să oblige Banca Națională a României să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută la Banca Angliei. Cel puțin  așa prevede un proiect inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul social-democrat Nicolae Șerban, care modifică statutul BNR, scrie romaniatv.net.

Dragnea și senatorul Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgență, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naționale a României, prin care stabilesc aducerea în țară a rezervelor de aur ale BNR.
 
Proiectul prevede că BNR urmărește menținerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacțiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Națională a României prezintă Parlamentului și Guvernului, de îndată, un raport privind situația rezervelor și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conține recomandările Băncii Naționale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației", prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă", stabilește un alt articol al proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă și sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile și cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale". Dragnea și Nicolae susțin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea și administrarea depozitelor de aur.

„Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară", se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deținerea unei cantități de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ și condiționată de obținerea unor venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice".

În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.