ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă media ar fi un factor civilizator, România ar arăta altfel. Dar astăzi avem o media de propagandă și luptă informativă, dezbinată, care a încetat să mai fie câinele de pază al democrației. O spune jurnalistul Liviu Mihaiu, intr-un interviu acordat EVZ, în care vorbește despre Sorin Ovidiu Vintu, presupusa șpagă de 1 milion de euro dată pentru ca el să fie numit guvernator al Deltei Dunării, despre manipulare și  ziariști acoperiți. Care, susține el, sunt peste tot: de la cel mai nou partid poilitic înființat, până la multinaționale sau la Puterea Invizibilă.

Liviu Mihaiu susține că manipularea prin presă a funcționat la fel în anii 90, așa cum funcționează și astăzi, iar un rol important continuă să il joace serviciile de informații. „Și atunci și acum serviciile secrete au fost implicate în manipularea opiniei publice. Și o fac cu mare eficiență pentru că jurnaliștii de vocație au fost înlăturați unul câte unul, tocmai pentru că presa nu este independentă nici cât era pe vremea mogulilor”, spune Liviu Mihaiu, care subliniază că o mare parte din vină o au chiar jurnaliștii, care nu au găsit, din păcate, „un antidot” în acestă bătălie disproporționată. Ba chiar, afirmă Mihaiu, „mai toată presa mainstream se află într-o dependență economică sau de șantaj cu Sistemul” și are o vină la fel de mare ca sistemul politic.
„Cu o media unită,  în care cel mai sfânt lucru e adevărul și relevanța agendei cetățenești, niciun popor nu poate fi manipulat și nicio putere să-si facă de cap. Dacă media ar fi un factor civilizator, România ar arăta altfel. Avem azi o media de propagandă și luptă informativă, dezbinată, nu un câine de pază al democrației. La noi e război civil, al cărui combustibil e ura. Inclusiv în media. Unde cei acoperiți execută, la ordinul Securității, „pe cei răi”. Din păcate sunt foarte mulți tineri care nu au habar de pericolele unei dictaturi militare sub acoperire”, susține jurnalistul Liviu Mihaiu.

La întrebarea „dacă „media a fost acaparată prin forță de sistem”, Liviu Mihaiu răspunde: „Media a fost câmp tactic dintotdeauna. Și a fost primul ”instrument de cult” dorit de către clasa politică și serviciile secrete. Cât au fost mogulii civili, „Băieții” aveau o influență împărțită, „echilibrată”, în mijlocul celei de-a patra puteri în stat. Clasa politică mituia pe vremuri presa prin publicitate, azi e finanțată și deținută prin șantaj de către Sistem”.

Mihaiu a explicat și cum a ajuns presa de azi să fie luată cu japca, cumpărată la bucată de serviciile de informații, care au reușit să pună mâna pe tot ce înseamnă mass media. Și, din păcate, rezultatul a fost că breasla a capitulat total


„Prin operațiuni murdare cu bani negri din corupție sau din bugetele operaționale ale serviciilor, de genul celor ieșite la suprafață în cazul intermediarului „politic” dintre cele două tabere ale Sistemului, Gabriel Oprea, care a avut un grad de mare protecție din partea presei, până la cazul polițistului mort în coloană oficială. Agenți în presă sunt din anii '90. Chiar și moguli colaboratori și oportuniști ai sistemului politic. Dar în ultimii 15 ani pur și simplu presa a fost luată cu asalt, șantajată, cumpărată la bucată, luată cu japca în instanțe. A fost o operațiune sistematizată și premeditată. Statutul de ultimă țară NATO, la granița cu Rusia, a fost mobilul ideal pentru a „subcontracta” presa, transformând-o în obiect de propagandă și război. Iar aici breasla a cedat total”, spune jurnalistul.
Mihaiu a lămurit și propria afirmație, conform căreia „ziariști transformați în ofițeri sub acoperire se găsesc în toate redacțiile”, explicând că acoperiții din presă au ca parolă comună „interesul național”.

„Am 18 ani de investigații. Și surse în sistem, din ambele tabere, care-mi confirmă. Am fost primul ziarist care a dezvăluit în anii '90, în cazul celebrului scandal al ambasadorului Vettovaglia, existența unor agenți acoperiți în presă. Urmăresc asta de peste 15 ani. Eu îi consider „corpuri străine”. Au dublă comandă, sunt agresivi cu cei care au altă opinie și nu se dau la o parte în a executa colegi de breaslă la ordin. Sunt organizați pe relee de presă și au parolă: „interesul național”. Recunoașteți sintagma!!?”, a subliniat Liviu Mihaiu. De altfel, spune el, a avut ocazia să cunoască astfel de „acoperiți” în redacțiile publicațiilor în care a lucrat.
„Și în redacția Cațavencu și în ONG-ul Salvați Delta și Dunărea am descoperit inclusiv fete care erau acolo pentru misiunea nobilă a „interesului național”. Făceau sex, mergeau cu fața, nu era o problemă asta, dar aveau un mod tipic de gândire și jucau chiar înverșunarea împotriva Sistemului. Au fost și confesiuni publice în care ziariști relatează încercările de racolare”.

Mihaiu  spune că „acum sunt foarte mulți păreriști care apar la TV și care nu lucrează nicăieri, despre care mai mulți se-ntreabă: „Din ce trăiesc băieții ăștia!!?” Și în cea mai nouă formațiune politică am dibuit agenți în preajma liderului ei. Sunt practic peste tot. De la multinaționale la sindicate sau la puterea judecătorească, adică Puterea Invizibilă.”

Interviul integral poate fi citit AICI.