ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În vreme de pandemie, românii sunt urmariți fără să știe și fără să-și exprime acordul de a fi localizați permanent, scrie site-ul Lumea Justiției, care arată că,  în cel mai bun caz, unii pot primi o înștiințare de la companiile de telefonie la care sunt abonați.  
 
Potrivit jurnaliștilor de la Luju, în contextul pandemiei de  COVID-19, telefoanele românilor sunt urmărite pentru a capta datele privind locația și a monitoriza poziția fiecăruia pentru ca, dacă o persoană ar intra in contact cu o alta diagnosticată cu COVID-19, ori dacă o persoană aflată în izolare ori carantină părăsește locația în care trebuia să stea închis, să poată fi luate măsurile necesare imediat.
 
Aceste lucruri se întâmplă în România din aprilie 2020, de când Guvernul României condus de Ludovic Orban a implementat Recomandarea UE 2020/518, emisă de Comisia Europeana în 8 aprilie 2020 (in vigoare din 14 aprilie pe teritoriul țării noastre), care stabilește „un set comun de instrumente la nivelul Uniunii Europene pentru utilizarea tehnologiei și a datelor cu scopul de a combate criza provocată de pandemia de COVID-19 și de a ieși din aceasta criză, în special în ceea ce privește aplicațiile mobile și utilizarea datelor anonimizate privind mobilitatea”. 

Astfel cum se prevede și în titlu, Recomandarea Comisiei Europene prevede ca datele colectate (sub protecția anonimatului) să fie folosite doar în scopul prevenirii COVID-19, deși nu există nicio garanție că datele colectate sunt folosite doar în acest scop, scriu jurnaliștii de la Lumea Justiției.

Dar, precizează aceștia, întrucât erau necesare clarificări față de aceasta procedură care, oricât s-ar susține ca este benefică pentru evitarea răspandirii virusului COVID-19 are grave carențe în ce privește respectarea drepturilor omului, s-a luat decizia adoptării unui Ghid care să stabilească regulile clare în care se poate face localizarea unei persoane. Principala regulă presupunea ca „utilizarea datelor să se faca voluntar de fiecare persoană".

Astfel, a fost adoptat Ghidul nr. 4/2020 privind utilizarea datelor de localizare și a instrumentelor de depistare în contextul pandemiei COVID-19. Adoptarea acestui Ghid a fost facută publică în aceeași zi de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal din România, care a precizat că „documentul urmarește evidențierea condițiilor și principiilor de utilizare proporțională a datelor de localizare în scopul monitorizării răspândirii virusului, respectiv a instrumentelor de depistare pentru a anunța persoanele aflate în apropierea altor persoane depistate ca infectate”.

Luju amintește și că premierul Orban a anunțat că pregătește, alături de STS, o aplicație de monitorizare a persoanelor aflate în carantină sau în izolare.

Sigur este faptul ca mai mulți utilizatori ai rețelei de telefonie Vodafone au primit, în plic, acasă, o adresă în care sunt informați despre „Regulile speciale privind realizarea de analize și statistici pentru prevenția și combaterea Covid-19”, pe care Vodafone le aplică în perioada pandemiei, subliniază sursa citată.