ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lockdown-urile din timpul primului val COVID-19 din primăvara anului 2020 au redus mortalitatea COVID-19 doar cu 0,2% în SUA și Europa, potrivit unei metaanalize( despre care a scris și ActiveNews aici) a mai multor studii realizate de Universitatea Johns Hopkins, potrivit Fox News.

"În timp ce această metaanaliză concluzionează că închiderile au avut efecte reduse sau chiar inexistente asupra sănătății publice, acestea au impus costuri economice și sociale enorme acolo unde au fost adoptate", au scris cercetătorii. "În consecință, politicile de închidere sunt nefondate și ar trebui să fie respinse ca instrument de politică în caz de pandemie."

Cercetătorii - Steve Hanke, profesor de economie la Universitatea Johns Hopkins, Lars Jonung, profesor de economie la Universitatea Lund, și Jonas Herby, consilier special la Centrul de Studii Politice din Copenhaga - au analizat efectele măsurilor de izolare, cum ar fi închiderea școlilor, închiderea întreprinderilor și obligativitatea purtării măștii, asupra deceselor cauzate de COVID-19. 

"Am găsit puține sau deloc dovezi că închiderile obligatorii în Europa și în Statele Unite au avut un efect notabil asupra ratelor de mortalitate COVID-19", au scris cercetătorii. 

Cercetătorii au subliniat, de asemenea, alte consecințe neintenționate ale închiderilor, cum ar fi creșterea șomajului, reducerea școlarizării, o creștere a incidentelor de violență domestică și o explozie a supradozelor de droguri.

În perioada mai 2020-aprilie 2021, în SUA s-au înregistrat 100.306 decese cauzate de supradoze de droguri, o creștere de 28,5% față de cele 78.056 de decese înregistrate în precedenta perioadă de 12 luni, potrivit datelor CDC.

Un studiu realizat anul trecut de Comisia națională privind COVID-19 și justiția penală a constatat că incidentele de violență domestică au crescut cu 8,1% în SUA după ce au fost emise ordinele de izolare. 

Aproximativ 97% dintre profesorii americani au declarat că elevii lor au suferit pierderi de învățare în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit unui sondaj Horace Mann de anul trecut. 

Rata șomajului a atins un vârf la nivel național de 14,8% în aprilie 2020, dar a scăzut la 3,9% în decembrie, ceea ce este încă ușor mai mare decât rata de 3,5% la care se afla în februarie 2020. 

"Aceste costuri pentru societate trebuie să fie comparate cu beneficiile închiderii, pe care meta-analiza noastră a arătat că sunt marginale în cel mai bun caz", au scris cercetătorii din studiul Universității Johns Hopkins. 

"Un astfel de calcul standard al raportului beneficiu-cost duce la o concluzie puternică: lockdown-urile ar trebui respinse din start ca instrument de politică în caz de pandemie".