ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul român, prin MAE, plătește lunar suma de 1.468.553 chirie totală pentru 657 spații de locuit ale personalului diplomatic român aflat în diferite posturi în străinătate, adică un total anual aproape incredibil de 17.622.636 euro. Cîteva zeci de asemenea locuințe revin angajaților filialelor externe ale Institutului Cultural Român condus de Liviu Sebastian Jicman, a scris Bodgan Tiberiu Iacob într-un articol InPolitics.

Acesta amintește că informațiile în cauză apar pe fondul scandalului declanșat de dezvăluirile privind directoarea ICR Londra, o influențăriță bine înfiptă unde trebuie, care a ales să-i fie plătită o chirie lunară cu o sumă exorbitantă de către statul român, respectiv noi, angajații, împreună cu pensionarii și mamele cu alocații mizere din România.

„Informațiile complete privind sumele plătite de stat pentru cazarea respectivilor angajați ies la lumină în urma scandalului amorsat de presă anul trecut, după ce s-a aflat că directoarea ICR Londra, Catinca Nistor, are un apartament de 7.253 de euro (6.478 lire sterline) pe lună, deși putea locui gratis în sediul institutului. Mai mult decît dublul sumei plătite de directorul ICR Paris, deși chiriile din cele două mari metropole sunt destul de asemănătoare.” notează el.

Catinca Maria Nistor, 33 de ani, fostă actriță a Teatrului Bulandra, a primit în septembrie 2019, de la Ducu Darie (directorul teatrului), funcția de director adjunct, chiar cu puțin timp înainte ca acesta să plece dintre noi. În momentul în care funcția de director a rămas liberă, ea a fost ocupată de proaspătul director adjunct, Catinca Maria Nistor, prin numirea făcută de Primăria Capitalei, scria culturaladuba într-un articol din 2020.
 
Catinca Maria Nistor este fiica actorului Stelian Nistor, un important membru al masoneriei de rit scoțian, care are sediul central la Londra. Stelian Nistor deținea la data articolului, pentru o perioadă de 5 ani, președinția „Conferinței Mondiale a Ritului Scoțian” prin „Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor, în grad 33 și Ultim”, mai scria sursa citată. Nistor este și nașul de cununie al fostului șef la Camerei Deputaților, steaua căzută a PSD, Valeriu Zgonea.
 
În prezent plurivalenta ajunsă în orașul în care are sediu și „ONG”-ul tatălui său, este și șefă de ICR Londra și actriță la Metropolis și ziaristă la televiziunea penalului Adrian Sârbu, Aleph TV.

InPolitics a dezvăluit sumele totale plătite de statul român pentru cazarea angajaților ICR, conform MAE (tabel în baza articolului):

„Surpriză: Catinca Nistor ia potul, într-adevăr, dar e urmată relativ aproape de șeful ICR Tel Aviv, Martin Salomon, cu o chirie de ”doar” 5.234 de euro. Și mai interesant, sunt cazuri în care locuința unui simplu referent e mai scumpă decît cea a directorului plin, ori a  șoferului mai scumpă decît a unui referent. Mai aflăm că, deși MAE a decis rezilierea contractului de la Londra și mutarea Catincăi Nistor, apartamentul de lux închiriat de aceasta va rămîne restul contractului, adică pînă cel puțin în septembrie anul acesta, la dispoziția „persoanelor care desfășoară activități cu caracter cultural, conform programelor și proiectelor culturale aprobate ale ICR Londra”.”  scrie în continuare Bogdan Tiberiu Iacob. 
 
Martin Ladilsau Salamon este la Tel Aviv din 2018 și tocmai i s-a reînnoit mandatul pentru încă patru ani, scrie și Libertatea.
 
Completăm informațiile jurnalistului InPolitics și cu numele directorilor și adjuncților care sunt plătiți din buzunarul cetățenilor români pentru a se lăfăi în apartamente de lux pe meleagurile străine, promovând, desigur, cultura română. Cei mai mulți, iluștri anonimi în spațiul cultural, dar descurcăreți ai tuturor partidelor, cum este și cazul recent al bâlbâitului numit la ICR Lisabona.
 
Începem cu Narcis-Ionuț Afrăsinei, Director adjunct ICR Chișinău, numit din partea PNL, care plătește nu mai puțin de 1.620,00 EURO / lună, în condițiile în care Republica Moldova este cel mai sărac stat al Europei. Ce a închirat adjunctul ICR - Palatul Prezidențial al Maiei Sandu? Și cine e? Un abonat al sistemului. De la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în 2013 îl găsim în 2016 ca consilier al Primarului General al Capitalei și angajat ICR. Din Declarația lui de Avere de la Primărie aflăm că băiatul din Vaslui, care stătea atunci la etajul 7 al unui bloc din sectorul 6 al Capialei avea/are nu mai puțin de „APROX 30 HA” de pământ în... Republica Moldova. Unde acum stă cu chirie plătită de cetățenii români în valoare de 1.620 EURO pe lună plus cheltuielile anexe.
 
Comparativ cu chiriile și economiile din statele unde evolueaza vedetele de la ICR Londra și ICR Tel Aviv, Narcis de la Chișinău reușește să le eclipseze de departe!
 
La Chișinău, aflăm din tabelul MAE/InPolitics, mai sălășluiesc încă 3 referenți pe banii noștri. Unul are o locuință mai modestă, de doar 500 de euro pe lună, al doilea una puțintel mai mare, de doar 750 de euro iar al treilea, cu un oarecare tupeu, atentează la nivelul proprietății adjunctului, plătind 1200 de euro (!) pe lună. La Chișinău!
 
Nu știm cum și-au împărțiit aceștia moșiile, dar ilustrele lor nume sunt: Ecaterina Dimancea Dumbrăveanu - „referent principal relații” (bănuim că și-a tras modesta locuință de 1200 euro pe lună, mai ales că are și „relații” între atribuții), Jachi Florea și Andrei Nicolescu. Nu cunoaștem unde stă Ioana Balaban, secretara contabilă, pentru care chiar ne îngrijorăm puțin având în vedere că nu apare pe tabel.
 
În imaginea de mai jos îl aveți pe narcisistul pentru a cărui cazare la Chișinău România plătește cât 5 (cinci) salarii medii ale unui cetățean din Republica Moldova, la care se adaugă toate celălalte deconturi:
 

 
Adriana Pietrăreanu - ICR Bruxelles, director adjunct - 1.050,00 EUR / lună - dar mai modest decât adjunctul ICR - Chișinău de mai sus (!)
 
Echipa

Cristian Niculescu - Director ICR Berlin - 1.245,98 EUR / lună
 
Între costum și frac: Cristian Niculescu, directorul ICR Berlin | Europa | DW | 21.12.2022

Liliana Țuroiu - Director ICR Bruxelles - 1.900,00 EUR / lună
 EXCLUSIV // Petiție împotriva președintei ICR, Liliana Țuroiu, discutată în Senat: Creatoarea din modă din Videle, acuzată de ilegalitați și abuzuri în fruntea instituției - B1TV.ro

Nausica Cătălina Mircea - Referent ICR Istanbul - 1.500,00 EUR/lună

Nausica Mircea, la Interviurile lui Cristoiu: ”2020 este un an în care nu poți să spui cifrele din contabilitate. Sunt jenante pentru industria textilă. Pierderi foarte mari”

Catinca Maria Nistor - Director ICR LONDRA - 7.253 de euro EUR/lună
 Sefa ICR Londra ramane fara apartamentul de 6.500 de lire / luna,...
 
Doina Marian - Director ICR PARIS - 3.300,00 EUR / lună

Cezar Preda - Director adjunct ICR PARIS - 2670,00 EUR / lună

Bogdan Popescu - Director STOCKHOLM  2.699,37 EUR / lună 
 Câte ceva despre învățământul suedez, dar și despre cum se promovează imaginea României în Suedia, cu domnul BOGDAN POPESCU, directorul ICR Stockholm | Femei de 10

Ovidiu Dajbog-Miron - Director ICR Varșovia - 1.697,37 EUR / lună

Martin Ladislau Salamon - Director ICR Tel Aviv - 5.234,49 EUR / lună
 Impostura în cultură în 2023. Cine sunt șefii ICR cu case de lux - Marea sfidare pe bani publici, iar românii fac foamea

 
 Andreea Dinca- Director ICR Viena - 2.016,84 EUR / lună

 
 
 Sursa tabel: InPolitics