ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul britanic a anunțat luni seara, într-o alocuțiune televizată, un set de noi restricții naționale pentru Anglia, similare lockdown-ului din martie 2020, care ar urma să dureze până la mijlocul lunii februarie, informează BBC

Toți englezii vor trebui să stea în case, cu excepția unor motive permise. Toate școlile și universitățile se închid, iar cei mai mulți cursanți vor învăța online începând de marți.  

Boris Johnson a avertizat că săptămânile următoare vor fi „cele mai dificile de până acum,” pe fondul creșterii numărului de cazuri, adăugând că persoanele din cele patru categorii prioritare vor primi o primă doză de vaccin până la mijlocul lunii viitoare.  

Toți rezidenții din căminele de bătrâni și îngrijitorii lor, toate persoanele cu vârsta de minimum 70 de ani, toți lucrătorii medicali și asistenții sociali „din linia întâi”, precum și persoanele deosebit de vulnerabile din punct de vedere clinic vor primi o doză de vaccin până la mijlocul lunii februarie.

Scoția a emis anterior un ordin de închidere în case pentru populație și s-a alăturat Țării Galilor în decizia de suspendare a cursurilor în școli pentru majoritatea elevilor.

Instituțiile de învățământ din Irlanda de Nord vor avea parte de o „perioadă extinsă de școală online”, a transmis Executivul de la Stormont.
 
Spre deosebire de primul „lockdown”, totuși, noile îndrumări publicate la scurt timp după anunț atestă că bisericile sunt scutite de la noile reguli, fără a aduce nicio modificare la reglementările anterioare, „Puteți pleca de acasă pentru a participa la slujbă sau a vizita un lăcaș de cult pentru închinare personală, înmormântare sau slujbă de pomenire, se poate merge la cimitir sau participa la o ceremonie de nuntă.”
 
Se pot organiza nunți, dar numai în circumstanțe excepționale, cu până la șase persoane. (Cifra nu îi include pe cei care conduc nunta.) Limita pentru înmormântări rămâne la 30. Ca și până acum, acoperirea feței este obligatorie în toate spațiile interioare, inclusiv în lăcașurile de cult, transmite ChurchTimes.
 
Carantina similară anunțată în același timp în Scoția de premierul Nicola Sturgeon solicită însă închiderea bisericilor.
 

Vorbind din Downing Street, premierul Johnson a spus că toate măsurile noi din Anglia vor dura cel puțin până la mijlocul lunii februarie, din cauză că o nouă variantă mai contagioasă a coronavirusului se răspândește pe tot cuprinsul Regatului Unit.

Primul ministru a adăugat că el „crede” că țara intră în „ultima fază a luptei”. Acesta a reiterat sloganul folosit anterior în pandemie, cerându-le oamenilor de urgență să „stea acasă, să protejeze sistemul național de sănătate și să salveze vieți”.
 
Noile reguli din Anglia, pe scurt:

  • Oamenii nu-și pot părăsi casele, cu excepția anumitor motive, la fel ca în primul lockdown din martie 2020. Acestea includ nevoi medicale esențiale, cumpărături alimentare, exerciții fizice și deplasarea la serviciu pentru cei care nu pot lucra de acasă.
  • Toate școlile și facultățile vor fi închise pentru majoritatea cursanților începând de marți, 5 ianuarie 2021, cu învățare la distanță până la mijlocul lunii februarie.
  • Creșele vor rămâne deschise.
  • Examenele de sfârșit de an nu vor mai avea loc în această vară, ca de obicei.
  • Studenții nu se vor întoarce în campusurile universitare, ci li se va preda online.
  • Restaurantele pot continua să livreze la domiciliu produse alimentare, în afara băuturilor alcoolice.
  • Spațiile dedicate sporturilor în aer liber - precum terenuri de golf, tenis sau gimnastică - trebuie să se închidă, însă locurile de joacă în aer liber vor rămâne deschise.
  • Nu sunt permise activitățile sportive de echipă pentru amatori, dar își vor putea continua desfășurarea sporturile de elită precum Premier League.