ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de indivizi neidentificați au atacat în cursul nopții reședința privată a președintelui haitian, Jovenel Moise, și l-au împușcat mortal, a declarat miercuri premierul interimar Claude Joseph, într-un comunicat dat publicității. 

Miercuri, 7 iulie, în jurul orei 1.00, un grup de persoane neidentificate, dintre care unele vorbeau spaniola, au atacat reședința privată a președintelui, rănindu-l mortal pe șeful statului. Prima Doamnă a suferit răni provocate de gloanțe și se află la spital, se arată într-o declarație difuzată de biroul premierului interimar Claude Joseph, transmite France24.

Joseph a declarat că se află acum la conducerea țării.

Condamnând "actul inuman și barbar", Joseph a făcut apel la calm, afirmând că poliția și forțele armate ale țării au preluat controlul asupra securității.

Moise a condus Haiti, cea mai săracă țară din cele două Americi, prin decret, după ce alegerile legislative prevăzute pentru 2018 au fost amânate în urma unor dispute, inclusiv cu privire la data la care se încheie propriul său mandat.

Pe lângă criza politică, răpirile pentru răscumpărare au crescut în ultimele luni, reflectând și mai mult influența tot mai mare a bandelor armate în această națiune din Caraibe.

Haiti se confruntă, de asemenea, cu o sărăcie cronică și cu dezastre naturale recurente.

Președintele s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea unor segmente ale populației care i-au considerat mandatul ilegitim și a trecut printr-o serie de șapte prim-miniștri în patru ani. Joseph ar urma să fie înlocuit săptămâna aceasta, după numai trei luni de mandat.

Pe lângă alegerile prezidențiale, legislative și locale, Haiti ar fi trebuit să organizeze un referendum constituțional în septembrie, după ce acesta a fost amânat de două ori din cauza pandemiei de coronavirus.

Susținut de Moise, textul reformei constituționale, care vizează întărirea puterii executive, a fost respins în mod covârșitor de opoziție și de numeroase organizații ale societății civile.

Constituția în vigoare a fost redactată în 1987, după căderea dictaturii Duvalier, și declară că "orice consultare populară vizând modificarea Constituției prin referendum este interzisă în mod formal". 
 
Potrivit Agerpres, ”la începutul lunii februarie, autoritățile haitiene au anunțat că au dejucat un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul președinte Jovenel Moise, însă opoziția politică a susținut că a fost vorba pur și simplu despre un scenariu imaginar prezentat de autorități”.