ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înlăturat brutal de potentații vremii de la conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, cercetătorul Costel Vânătoru s-a adaptat condițiilor: dacă lucrurile nu vor reveni la forma inițială, va construi o bancă de semințe în sectorul privat, anunță Evenimentul Zilei.


După scandalul demiterii sale de către noul ministru al Agriculturii și în urma protestelor de susținere a sa, preotul cercetător a fost chemat la București, în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, pentru a justifica necesitatea creării unei bănci de gene performante la Buzău. Pentru reporterul EVZ, Vânătoru a declarat: „Noi avem nevoie nu de una, ci de patru, cinci astfel de bănci de semințe, pentru a intra și noi în rând cu lumea, pentru a ne alinia standardelor științifice mondiale. Ei m-au demis reproșându-mi că n-am trimis încă un plan, o strategie a acestei bănci pe termen mediu și lung. De parcă intraseră zilele în sac, iar resursele stăteau nefolosite”.

Cercetătorul spune însă că nu se va da bătut și are planuri mari, pentru că nu vrea ca acest proiect de importanță națională să ajungă la lada de gunoi.

”Dacă statul român n-are de gând să mai susțină crearea acestei bănci de semințe, dacă nu mai intenționează să crediteze și să înțeleagă că este vorba de un proiect de importanță națională – repet, nu te joci cu siguranța alimentară a unui popor! – atunci reprezentanții acestui aparat de stat să-mi dea scris negru pe alb că nu-i nevoie, că românii n-au nevoie de o bancă de semințe performantă. Nu de alta, dar nu vreau să fiu acuzat mai târziu că n-am fost un om de bună credință. Voi înființa o bancă de gene în mediul privat. De ce să se piardă o muncă de 33 de ani care poate ajuta România mai mult decât pot vedea conducătorii ei acum? În plus, pasiunea mă va ajuta să depășesc greutățile. Veți vedea”.

Potrivit EVZ, Costel Vânătoru, doctor în Horticultură și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău, a obținut 22 de soiuri noi de legume, în urma a zeci de ani de cercetări.
 
1.500 de soiuri de tomate numără colecția la care a lucrat de-a lungul carierei de cercetător Constantin Vânătoru