ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raed Arafat ar putea fi lăsat fără Serviciul de Urgență SMURD, despre care ministrul Alexandru Rafila susține că ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătății. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o lovitură grea pentru Arafat, cel care este părintele SMURD-ului în România.

Alexandru Rafila susține că serviciile medicale de urgență trebuie integrate în structurile Ministerului Sănătății. Însă SMURD a fost organizat de Raed Arafat și funcționează în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Trebuie precizat că SMURD nu are doar vehicule cu funcție de ambulanță, ci și unele de Pompieri și Descarcerare. Vor trece și acelea în subordinea Ministerului Sănătății, sau vor rămâne sub umbrela Ministerului Afacerilor Interne, spărgându-se astfel SMURD-ul în două? Rămâne de văzut.

Prin preluarea ambulanțelor SMURD din subordinea DSU în cea a Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila i-ar da o lovitură grea lui Raed Arafat, secretarul de stat cu care are o relație mai mult decât rece. Oficial, ministrul și-a justificat cererea spunând că Ministerul Sănătății este cel care poartă responsabilitate pentru activitatea medicală, „atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice”.

„Toate aceste lucruri trebuie să facă parte dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății. Mă bucur că avem parteneri profesioniști la nivelul DSU. Este domnul doctor Arafat care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani. În mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar o responsabilitate atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice este a Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Evenimentul Zilei

Practic, Rafila cere o transformare radicală a serviciilor medicale de urgență.

„SMURD este o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria. Întotdeauna le voi mulțumi public pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii de urgență prespitalicească pe care le oferă sau UPU sau compartimente de primiri urgențe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară. Ele nu funcționează separat. Trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român care nu trebuie să țină cont de persoanele care într-un mod sau altul ocupă o poziție de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate”, a mai spus ministrul PSD al Sănătății.

Miza unei astfel de mutări este semnificativă, dat fiind că, în anul 2021, bugetul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU) a fost de peste 2 miliarde de lei. La rândul său, SMURD are un buget separat, alimentat din mai multe surse. Banii vin de la Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor, din donații, sponsorizari, dar și din bugetele autoritatilor publice locale.

Rădăcinile tensiunilor dintre Arafat și Rafila se află în primele zile de alianță a PSD cu PNL, la finele anului 2021. Diferendele dintre cei doi s-au evidențiat încă din primele zile ale guvernării PSD – PNL. Cei doi au avut dispute în ceea ce privește gestionarea pandemiei de Covid. Una dintre primele decizii ale ministrului Rafila a fost să-l împiedice pe Raed Arafat să prezinte informații despre pandemie în cadrul conferințelor săptămânale de presă.