ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege care privede măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică a trecut, miercuri, de votul Camerei Deputaților. 

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, potrivit Agerpres. Premierul Ludovic Orban a criticat dur legea, despre care spune că „s-a născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD”.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, determinate de efectele negative generate în plan economic de epidemia COVID-19.

Au votat „pentru” 199 de deputați, 89 au votat „împotrivă”, iar trei s-au abținut. Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca legea la Curtea Constituțională.

De la data intrării în vigoare a legii se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută, conform actului normativ.

„Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispozițiile nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat”, mai spune proiectul.

Proiectul a fost adoptat de Senat iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Premierul Lucovic Orban a reacționat, spunând că proiectul adoptat de Parlament  este „o aberație” și a anunțat că va fi sesizată Curtea Cuonstituțională.

„Vă aduceți aminte (filmul - n.r) ”Ce vrăji a mai făcut nevasta mea”? Cam așa e ”Ce năzdrăvănii a mai făcut majoritatea PSD”. Nu cunosc proiectul de lege, trebuie să-l citesc. Trebuie să spun că îl vom ataca la CCR și nu e singurul proiect născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD. Noi suntem în procedură de listare a Hidroelectrica pe bursă, suntem în negocieri pentru dezvoltarea capacității CEC prin posibila intrare a unui investitor instituțional, fie BERD, fie altă bancă. Suntem în cursul unor proceduri de listare la bursă a altor companii pe care le pregătim. Cum să nu listezi companii pe bursă, că privatizarea poate fi o soluție de revitalizare a unor companii care nu funcționează? Chiar mi se pare o aberație”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.