ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația pentru Certificare Forestieră (FSC) a retras definitiv certificarea și s-a disociat de compania Holzindustrie Schweighofer. În urma acestei decizii, Schweighofer nu va mai putea vinde pe piețele internaționale. Austriecii, surprinși de acest anunț, au afirmat că își vor intensifica eforturile de a implementa și optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România.

Asociația pentru Certificare Forestieră (Forest Stewardship Council) a decis să retragă definitv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer.  
 
La baza acestei hotărâri au stat numerosele sesizări venite din partea WWF și a altor ONG-uri, care au acuzat de mai multe ori compania austriacă că încalcă legea, anunță asociația.  De asemenea, activiști din trei țări (Germania, România și Austria) au înmânat o petiție semnată de 250.000 de cetățeni directorilor organizației, în 7 februarie, la sediul organizației din Bonn. Comunitatea de-clic a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă.

Petiția adresată Boardului organizației îi cerea acestuia să renunțe la Schweighofer și să respecte recomandările făcute de Comitetul de Control al FSC. După ce a investigat temeinic activitatea Schweighofer, acest comitet a recomandat încă din decembrie 2016 dezasocierea de "Holzindustrie Schweighofer și de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer.”

FSC consideră că inițierea unei anchete suplimentare nu este compatibilă cu menținerea statului de probațiune pentru companie, se explică în comunicat.
Dacă acuzațiile se confirmă, există pericolul ca produse care nu respectă standardele și politicile FSC să fie comercializare prin lanțuri de aprovizionare, în urma unui statut de probațiune prelungit - o situație considerată inacceptabilă pentru organizație, susțin cei de la FSC.

FSC a dat asigurări că recunoaște eforturile lui Schweighofer din ultimele trei luni de a dezvolta un plan preliminar de acțiune corectivă și încurajează compania să folosească această activitatea pentru a continua discuțiile și a dezvolta o foaie de drum prin care să pună capăt dezasocierii.

În funcție de rezultate, Consiliul de Administrație ar putea lua în calcul o abordare treptată de reasociere pentru centrele grupului din afara României.

„FSC va începe să construiască o prezență permanentă în România, pentru a se implica eficient cu membrii săi și părțile implicate, pentru a asigura mecanismele potrivite, pentru stabilirea unui forum dedicat de soluții, pentru a identifica soluții pe termen lung la provocările privind administrarea responsabilă a pădurilor în țară. În acest sens, se va implica într-un dialog constructiv cu grupul Schweighofer cu toate părțile implicate din țară”, a declarat directorul general al FSC, Kim Carstensen.


În replică,Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer au precizat că vor dezvolta un plan de reasociere la Asociația pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC), după ce grupul a fost dezasociat în urma informațiilor privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, spunând că acuzațiile sunt ”surprinzătoare”.

„Grupul Schweighofer primește decizia FSC de a se dezasocia de grup ca un prilej de a intensifica și mai mult eforturile sale de a implementa și optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România. La jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă arhitectură a siguranței, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale. În 2017, Grupul Schweighofer investește aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control. Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC și ceilalți factori interesați, de eficiența acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer își propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil”, spun austriecii.


În decembrie, cei de la Forest Stewardship Council anunțau că au dovezi puternice ce arată că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în tot felul de ilegalități. „Grupul de experți ce a realizat această investigație a concluzionat că există dovezi puternice ce arată că Schweighofer a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în exploatarea forestieră ilegală și în comerțul ilegal cu lemn. Există dovezi clare și convingătoare că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerțul ilegal cu lemn atât prin acceptarea lemnului ilegal în fabricile sale, cât și prin propriile sale acțiuni din interiorul acestor fabrici”, a declarat Johannes Zahnen, specialist forestier al World Wildlife Fund.

Potrivit WWF, în urma anchetei s-a constatat, de asemenea, că Holzindustrie a dezvoltat un sistem de aprovizionare ce încurajează supraexploatarea nivelurilor de producție prevăzute legal. În plus, s-a asociat cu firme și persoane fizice împotriva cărora s-au adus acuzații puternice de acțiuni ilegale și corupție, iar în unele cazuri, compania austriacă a și prefinanțat activitățile forestiere ale acestor firme și persoane.