ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Laura Codruța Kovesi va fi obligată să vină la comisia de anchetă pentru alegerile din 2009.  Anunțul a venit de la Administrația Prezidențială care a informat că șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind completarea art. 9 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care obligă persoanele solicitate să se prezinte la comisiile parlamentare de anchetă, scrie Agerpres.

Pe 9 mai, Camera Deputaților a adoptat modificarea Regulamentului propriu, în sensul introducerii obligativității persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară. 

Persoanele citate sunt obligate să se prezinte la comisia de anchetă parlamentară

Potrivit prevederilor adoptate, comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în celelalte organe ale administrației publice și poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în fața comisiei de anchetă parlamentară. 

În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorității sau instituției unde își desfășoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare și funcționare a instituției respective sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările și completările ulterioare, mai prevede hotărârea de modificare a Regulamentului. 

Persoanele citate pot răspunde și în scris comisiei

Persoana invitată poate răspunde și în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informațiile solicitate sau poate transmite prin poștă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deține și care sunt utile comisiei de anchetă. Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei, poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului și poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală, mai arată textul adoptat. 

PNL și USR au contestat la CCR această lege, însă Curtea a respins obiecțiunile de neconstituționalitate, motivând că este firesc ca persoana citată să se prezinte și să răspundă solicitărilor comisiei parlamentare de anchetă.