ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Rubla digitală este un înlocuitor al rublei în numerar" - viceministrul rus de finanțe, Aleksey Moiseev, despre o nouă formă de bani.    

Ministerul rus de Finanțe a început să discute cu Banca Centrală opțiunile de utilizare a Rublei Digitale în procesul bugetar. Ministrul adjunct al Finanțelor, Alexei Moiseev, a declarat că anul viitor, Rusia intenționează să piloteze această nouă formă a monedei naționale. Rubla digitală va permite statului să urmărească mai bine cheltuirea țintită a fondurilor bugetare, să facă plăți specifice și să optimizeze procesul de returnare a banilor necheltuiți, a declarat Banca Centrală. Aceștia au adăugat că va necesita perfecționarea sistemelor informatice, integrarea reciprocă a proceselor și extinderea cadrului de reglementare.

Buget digital

Rubla digitală este planificată pentru a fi utilizată în procesul bugetar din 2023 și va fi un instrument unic pentru controlul cheltuirii fondurilor publice, dar mai întâi trebuie să fie reglementată, a declarat Moiseev. El a adăugat că Ministerul de Finanțe va participa la pilotarea unei noi forme de monedă națională în 2023 , în plus, departamentul a început deja să discute cu Banca Centrală despre cum anume va fi folosit instrumentul în procesul bugetar.

Rubla digitală va permite statului să sporească nivelul de control asupra cheltuirii țintite a banilor de la buget, să facă plăți specifice și, de asemenea, să optimizeze procesul de returnare a fondurilor necheltuite , a spus autoritatea de reglementare. Aceștia au adăugat: în stadiul actual, împreună cu băncile, testează deschiderea portofelelor digitale, alimentarea acestora, transferurile între cetățeni și plata pentru bunuri și servicii.

Rubla digitală este planificată să devină o formă suplimentară a monedei naționale rusești, alături de banii cash și non-cash. Ea va fi emisă de Banca Rusiei și va fi stocată sub formă de cod digital în portofelele electronice de pe platforma Băncii Centrale. Se presupune că băncile comerciale vor efectua tranzacții cu astfel de bani, iar rușii vor avea acces la portofele digitale prin intermediul oricărei instituții de credit.

Pilotarea pe consumatorii reali cu ruble digitale va începe în aprilie 2023, a precizat Banca Rusiei. După aceea, se planifică introducerea treptată, printre altele, a diferitelor tipuri de plăți și operațiuni de stat, ceea ce va necesita o colaborare cu Ministerul de Finanțe, Trezoreria și alte departamente interesate. În plus, va fi necesară perfecționarea sistemelor informatice, integrarea reciprocă a proceselor și extinderea cadrului de reglementare, a precizat Banca Centrală.

Anterior, Banca Centrală a raportat că introducerea rublei digitale va permite, de asemenea, implementarea tehnologiei de "colorare", adică posibilitatea de a alege destinația de utilizare, de exemplu, tipurile de bunuri și servicii pentru care va fi posibilă plata cu astfel de fonduri. Ca urmare, eficiența cheltuielilor publice direcționate va crește, inclusiv în cadrul achizițiilor publice și al contractelor guvernamentale.

Transparență și rapiditate

În procesul bugetar, Rubla digitală ar putea fi utilizată pentru alocarea capitalului maternal și alte plăți către diverse categorii de populație , precum și pentru finanțarea direcționată a proiectelor de stat - de exemplu, construcția unor importante facilități de infrastructură, spune Evgeny Koval, șeful Centrului pentru dezvoltarea inovațiilor tehnologice de la Gazprombank. El a adăugat: "Folosind noua formă a monedei naționale , nu numai că se poate urmări unde au fost cheltuite fondurile alocate datorită marcării lor, dar se pot forma și contracte inteligente pentru efectuarea de tranzacții similare . Un astfel de instrument va crește transparența distribuirii banilor și va accelera același tip de procese, iar în unele cazuri va reduce numărul de intermediari între contrapărți, ceea ce va reduce costul tranzacției."

Noi oportunități și eficiențe

Rubla digitală va crea oportunități suplimentare pentru stat și pentru întreprinderi, iar băncile vor primi o nouă infrastructură pentru transferuri, servicii și stimulente pentru a concura pentru clienți , a declarat Vitaly Kopysov, director de inovare la Sinara Bank (fosta SKB-bank). PSB și Sinara Bank au testat deja cu succes operațiunile cu o nouă formă de monedă națională, au raportat serviciile de presă ale organizațiilor. Gazprombank verifică acum tranzacțiile între persoane fizice, a declarat un reprezentant al băncii.

Noua formă a monedei naționale ar trebui să păstreze toate avantajele numerarului, adică să permită persoanelor fizice să plătească în mod anonim și fără acces la internet, altfel rușii nu o vor folosi, a declarat Alexei Skorodumov, președintele consiliului de administrație al Derzhava Bank. În același timp, în etapa de transfer al banilor de la persoane fizice la persoane juridice, rubla digitală va îmbunătăți colectarea taxelor.

Experții se așteaptă, de asemenea, la un efect pozitiv al introducerii rublei digitale în procesul bugetar. Aceasta va permite controlul cheltuirii fondurilor publice prin înregistrarea tuturor tranzacțiilor pe platforma Băncii Centrale, în timp ce, în versiunea anterioară, ar fi trebuit să urmăriți toate transferurile bancare de fonduri bugetare și destinatarii, a explicat Vladimir Chernov, analist la Freedom Finance Global. În plus, un astfel de sistem va accelera returnarea banilor necheltuiți datorită raportării complete a cheltuielilor și a soldurilor conturilor.  

Beneficii tehnice

Rubla digitală este creată cu ajutorul tehnologiei blockchain, care face posibilă identificarea unor bani specifici, mișcarea lor în funcție de codurile digitale individuale, precum numerele bancnotelor, a explicat Mark Goykhman, economist șef la centrul de informare și analiză TeleTrade. Potrivit acestuia, atunci când o astfel de monedă este utilizată în procesele bugetare, nu se va "pierde" în conturile bancare, ceea ce va contribui la evitarea abuzurilor, a schemelor gri, a pierderilor de bani și a retragerii acestora. Acest lucru este valabil și pentru contractele guvernamentale mari, cu o cifră de afaceri de miliarde, și pentru primirea plăților sociale pentru cei săraci, a menționat el.

Moneda digitală îndeplinește funcția banilor fiduciari cu o mai mare siguranță a plăților, a explicat Evgeny Mironyuk, expert la BCS World of Investments. Cu toate acestea, reducerea riscurilor de utilizare a fondurilor în alte scopuri este compensată de actuala reglementare legislativă incompletă și de posibila lichiditate scăzută a monedei digitale.