ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instanța a decis să-i păstreze lui Vintilă Horia titlul de Cetățean de Onoare al orașului Segarcea, retras în 2016 la presiunea lui Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, decizia nefiind definitivă, a anunțat, joi, pe Facebook, Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene "Alexandru și Aristia Aman”, Dolj.
 
„Victorie pentru Vintilă Horia! Instanța a decis să-i păstreze titlul de Cetățean de Onoare al orașului Segarcea acordat postmortem de către Consiliul Local, în decembrie 2015, cu ocazia centenarului nașterii sale.
 
Titlul fusese retras în februarie 2016, la presiunea lui Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în baza unei argumentații inexacte. Hotărârea nu este definitivă”, a scris Lucian Dindirică.
 
În decembrie 2015, Vintilă Horia a primit post mortem titlul de cetățean de onoare al orașului Segarcea.
 
Ulterior, Consiliul local a hotărât să anuleze distincția după ce, invocând legea 217/2015 și o sentință a Tribunalului Poporului din 1946, prin care Vintilă Horia a fost condamnat pentru „crime de război", Institutul Național pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" a cerut expres retragerea acestui titlu.
 
La momentul respectiv, a avut loc o dezbatere privind cazul Vintilă Horia și memoria culturală, care este disponibilă pe site-ul publicației Adevărul.

Potrivit sursei citate, poetul și prozatorul Vintilă Horia, născut Caftangioglu, a văzut lumina zilei la 18 decembrie 1915, în localitatea Segarcea, din județul Dolj. După o viață de exil, pe mai multe continente și-n mai multe limbi, dedicată creației literare și studiului literaturii ca tehnică de cunoaștere, Vintilă Horia s-a stins din viață la Madrid, pe 4 aprilie 1992, la vârsta de 77 de ani.