ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Lucian Mîndruță și Digi FM au primit de la CNA doar o "somație publică" pentru susținerea unor baze criminale ale ideologiei naziste în timp ce Realitatea PLUS primește amenzi de sute de mii de lei pe bandă iar lui Marius Tucă i se elimină opiniile de jurnalist. Singurul care a observat apologia național-socialismului făcută de progresistul Mîndruța a fost istoricul Georgică Severin de la CNA. El a devoalat drept naziste punctele de vedere susținute de Mîndruță, iar pentru a se hotărî imensa sancțiune de "somație publică" a fost nevoie de două ședințe ale CNA, după cum arată și Pagina de media.ro. Studiind speța observăm că nu numai emisiunea trebuia sancționată cât și ambii interlocutori, care sunt de acord unul cu celălalt "100%", ar trebui cercetați de organele legii pentru susținerea în public a nazismului și crimei eugeniei. "Organele legii" au efectuat percheziții sălbatice și au trimis în judecată oameni pentru o insignă în timp ce un "influencer" promovează ideologia nazistă pe un post securistic fără nici o autosesizare a Parchetului. Mai mult, CNA nu a dispus eliminarea emisiunii ca în cazul lui Marius Tucă.

„Una dintre discuții, care nu poate fi purtată încă, este dacă nu cumva protecția socială a permis unor oameni care, altminteri n-ar fi făcut atât de mulți copii, să facă mult mai mulți copii decât au.

Ar fi trebuit, în urmă cu 30, 40, 50 de ani. (...)  În vreme ce intelectualii au făcut un copil sau zero”, a spus Lucian Mîndruță într-o discuție cu un ascultător în emisiunea care i-a atras sancțiunea. O somație publică din partea CNA. 

Cazul a ajuns pe masa forului audiovizual ca urmare a unei autosesizări a membrului CNA Georgică Severin. „Moderatorul Lucian Mândruță susține puncte de vedere naziste și susține ideile eugeniste”,a spus Severin în sesizarea sa. 

Eugenismul este o doctrină care susține îmbunătățirea speciei umane prin selecție artificială, promovând reproducerea indivizilor considerați „superiori” și descurajând pe cei „inferiori”. A fost aplicat în politici sociale controversate, iar astăzi ridică dileme etice în contextul ingineriei genetice.

Cazul a fost analizat și săptămâna trecută, însă somația a atras doar cinci voturi „pentru” deși ar fi fost nevoie de cel puțin șase. Astăzi, Monica Gubernat, membru CNA, a cerut reanalizarea speței. 

„Am cerut rediscutarea pentru că totuși au fost cinci voturi pentru somație. O să propun aceeși somație”, a spus Monica Gubernat. 

Redăm un fragment din emisiunea incriminată:

Ștefan: Efectiv se vinde prostia. Dar acum ...

Lucian Mîndruță: Da, știi de ce? Pentru că nivelul de inteligență global scade.

Ștefan: Da.

Lucian Mîndruță: Și aici e o discuție de ce scade. Una dintre discuții, care nu poate fi purtată încă, este dacă nu cumva protecția socială a permis unor oameni care, altminteri n-ar fi făcut atât de mulți copii, să facă mult mai mulți copii decât au. Ar fi trebuit, în urmă cu 30, 40, 50 de ani. Copii care ...

Ștefan: Da.

Lucian Mîndruță: Nu întotdeauna, înțelegi ce vreau să zic?

Ștefan: Da.

Lucian Mîndruță: În vreme ce intelectualii au făcut un copil sau zero.

Ștefan: Pentru că n-au avut timp și de-al doilea.

Lucian Mîndruță: E, da și n-au avut bani și pentru că le-a plăcut confortul și așa mai departe.

Ștefan: Da.

Lucian Mîndruță: Și atunci când oamenii care mental nu au performat au putut să se reproducă mai mult decât oamenii care mental au performat, evident că mintea nu se va propaga, nu va crește ca pondere, în total populație.

Ștefan: Acum, te mai pot întreba o chestie? Îmi place foarte mult argumentul tău și sunt de acord, 100%. Tu consideri că o emisiune precum cea de care am discutat mai devreme, a apărut pentru că era solicitată în piață sau a apărut și și-a creat publicul ulterior?

Comunicatul CNA din 1.04.2025:
 
Sancțiuni
• somație publică – Digi FM

Întrunit în ședința publică din data de 01.04.2025, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să aplice o somație publică postului Digi FM, pentru emisiunea „Lucian Mîndruță” din 20.02.2025. În cadrul ediției menționate nu s-a ținut cont de prevederile art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmații defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunități definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naționalitate, cetățenie, credințe religioase, orientare sexuală, nivel de educație, categorie socială, afecțiuni medicale sau caracteristici fizice”.

Serviciul Comunicare și Relații Publice