ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au efectuat cercetări într-un dosar pe care, ulterior, l-au trimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, urmând ca magistrații vrânceni să propună o soluție în speța respectivă în care apare și numele parlamentarului PSD Angel Tîlvăr. Acesta este fiul fostului securist din perioda comunistă, Petrică Tîlvăr, transmitea Ediție de Vrancea pe 1 decembrie 2020.

Fostul contabil șef al Muzeului Vrancei, Ionel Marin, a înregistrat un denunț penal la DNA, susținând că în cadrul instituției s-au făcut mai multe abuzuri și ilegalități, iar printre faptele pe care le-a enumerat Marin, se numără ți una care-l aduce în prim plan pe Angel Tîlvăr:

„Am aflat de la una din angajatele de la Muzeul Vrancei că a fost pusă de directorul muzeului, Horia Dumitrescu, să-i tehnoredacteze lucrarea de doctorat lui Tîlvăr. Am adăugat asta pe lista faptelor pe care le-am reclamat. DNA – Serviciul Teritorial Galați a decis să disjungă dosarul și să-l trimită la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. De doi ani și jumătate stă dosarul la procurorii vrânceni și n-am informații că s-ar mișca lucrurile. Nu am fost chemat la audieri și nici n-am primit vreo adresă acasă. Nu știu de ce se tergiversează ancheta”, a afirmat Ionel Marin.

Astfel, Tîlvăr a încălcat Legea 477/2004 , care specifică că personalul contractual are obligația ”să folosească timpul de lucru, precum și bunurile aparținând autorității sau instituției publice, numai pentru desfășurarea activităților aferente funcției deținute” 

Totodată,  la DNA Galați, procurorul de caz a făcut cercetări în dosarul penal întocmit în anul 2017 și, ulterior, a dispus efectuarea de cercetări suplimentare de către Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Pasajul care-l vizează pe Tîlvăr este următorul: Se are în vedere redactarea de către personalul angajat al Muzeului Vrancei, cu resursele logistice ale muzeului, respectiv în timpul programului de lucru al personalului angajat, a lucrării de doctorat a senatorului Angel Tîlvăr. (…) În situația în care se constată că personalul angajat al Muzeului Vrancei a redactat o lucrare ce nu aparține instituției rezultă că s-au încălcat următoarele prevederi legale: articolul 18 alineatul 2 și alineatul 4, cu privire la utilizarea resurselor publice”.

Ionel Marin a formulat mai multe acuzații la adresa directorului Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu, însă dosarul a fost clasat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de dare de mită, luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, procurorul DNA susținând că nu este de competența DNA să continue cercetările în dosar. Drept urmare, cu privire la aspectele invocate de fostul contabil al Muzeului Vrancei, procurorul a decis disjungerea dosarului și trimiterea lui la Focșani. ”S-a hotărât disjungerea cauzei și declinarea competenței în vederea continuării cercetărilor de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, organ de urmărire penală competent material și teritorial în cauză, sub aspectul săvârșirii celorlalte pretinse activități infracționale denunțate: luare de mită, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, purtare abuzivă, abuz în serviciu, delapidare și gestiune frauduloasă”, se arată în referatul procurorului de caz de la Galați. 

Iată cum a răspuns funcționara de la muzeu care a redactat lucrarea de doctorat a senatorului Angel Tîlvăr:

Funcționara de la muzeu a precizat anchetatorilor că în anul 2008 a urmat un curs pentru perfecționare pe calculator, motiv pentru care ”am fost solicitată de către directorul muzeului Dumitrescu Corneliu Horia pentru tehnoredactarea unei lucrări de doctorat a senatorului Angel Tîlvăr. Astfel, după lucrarea inițială pusă la dispoziție de către Angel Tîlvăr, împreună cu domnul director Horia Dumitrescu am corectat, modificat și finalizat pe parcursul a trei ani de zile lucrarea respectivă (n. r. – în urmă cu circa 10 ani 2010 – 2012). Nu-mi amintesc titlul lucrării însă redactarea a avut loc pe calculatorul instituției aflat în biroul domnului director. Rezumatul tezei de doctorat a fost întocmit în aceleași condiții ca și lucrarea, respectiv de către mine împreună cu directorul Horia Dumitrescu, tot pe calculatorul instituției. În urma redactării lucrării nu am obținut niciun beneficiu fiind o sarcină serviciu dispusă de către directorul Horia Dumitrescu”.

Social democratul Tilvăr s-a apărat astfel: „Sprijinul pe care l-am cerut lui Horia Dumitrescu a constat în corectarea lucrării cu observații, dintre care unele le-am considerat utile, iar altele nu. În vederea redactării lucrării de doctorat am solicitat unui prieten să mă ajute în acest sens, pe baza ciornelor olografe. Nu știu în ce măsură a fost utilizată tehnica Muzeului Vrancei la conceperea lucrării”, a afirmat Tîlvăr.

DNA a trimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea copii ale actelor relevante în ceea ce privește dosarul penal declinat, acest lucru petrecându-se în luna martie a anului 2018. De atunci și până acum procurorii responsabili de dosar nu au luat nicio decizie, în sensul clasării cauzei sau trimiterii în judecată, mai scria Ediție de Vrancea.