ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban, președinte al PNL, a declarat luni că, în cazul în care Parlamentul nu va vota inițiativa legislativă a liberalilor privind abrogarea recursului compensatoriu, această prevedere va fi inclusă într-un proiect pe care Guvernul își va angaja răspunderea, informează Agerpres.

La finalul ședinței Biroului Politic al PNL, premierul a anunțat decizia referitoare la angajarea răspunderii Guvernului pe două teme importante - una legată de Justiție și cealaltă de abrogarea prevederilor „nocive pentru economie din Ordonanța 114”.

„În ceea ce privește angajarea răspunderii pe domeniul Justiției, am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urma să ne angajăm răspunderea câteva elemente extrem de importante: prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraților, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor care cresc de la 2 la 4 ani vechimea necesară pentru intrarea în magistratură și, de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii referitoare la trecerea de la completuri de 2 la completuri de 3. Toate aceste prevederi, în cazul în care nu vor fi prorogate, riscă să arunce în aer funcționarea sistemului de justiție. (...). În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege inițiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu vom include în proiectul de lege pe care ne vom angaja răspunderea și abrogarea recursului compensatoriu”, a declarat Orban.
 
Săptămâna trecută, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunța că sprijină propunerile legislative care să ducă la abrogarea legii privind recursul compensatoriu, dar preciza că o abrogare „abruptă” a legii ar putea duce la un val de condamnări la CEDO, în condițiile în care nu s-ar lua alte măsuri precum extinderea capacității sistemului de detenție sau creșterea numărului consilierilor de probațiune.