ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară că guvernul intenționează să creeze un fond de investiții pe modelul celui din Polonia. Astfel, capitalizarea fondului s-ar face inițial din fonduri publice, urmând ca mai apoi să fie listat la bursă. Orban a mai spus că încasările la bugetul statului au fost mai mari decât ceea ce s-a anticipat, dată fiind actuala criză provocată de noul coronavirus.

„Nu în ultimul rând ne gândim la construcția unui fond de investiții. Avem un model care a funcționat foarte bine, un fond de investiții dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare inițială de stat, a fost listat pe bursă, și a permis practic achiziția de acțiuni la fondul de investiții de către sectorul privat. Îl gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor activități”, a declarat Orban
 
De asemenea, Ludovic Orban a spus că, pentru relansarea economică a României, guvernul intenționează să realizeze investiții publice în valoare de 6% din PIB în următorii doi ani.

„Tot legat de programul de relansare vă anunț că obiectivul nostru este să creștem masiv investițiile publice în toate tipurile de infrastructură – de transport, energetică, infrastructura de sănătate. Obiectivul nostru este să investim 6% din PIB pentru investiții publice pe o perioadă de doi ani, iar sumele mobilizate pentru finanțarea acestor obiective de investiții să fie mai mari decât au fost vreodată în istorie”, a afirmat prim-ministrul.

„Am permis toate acele activități economice necesare pentru economie și a căror restricție ar fi putut afecta economia foarte grav. Față de previziunile unor analiști privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Ne-am uitat inclusiv pe încasările la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat și la bugetul de sănătate. Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează și măsurilor economice pe care le-am adoptat. Pe lângă susținerea investițiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidități în companii: aducerea la zi a rambursării TVA”, a explicat Ludovic Orban într-o conferință cu jurnaliștii acreditați la Palatul Victoria.

Executivul se află într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le poate accesa și ia în calcul inclusiv emiterea de obligațiuni pentru cetățeni.

"În ceea ce privește măsurile economice la care ne gândim, în momentul de față suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Nu numai de evaluare, ci și de implicare activă în creșterea resurselor financiare pe care le putem mobiliza pentru efortul de relansare economică. Sigur, aceste resurse provin din buget, din fonduri europene pe care le avem la dispoziție. De asemenea, provin din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din România, credite care pot fi luate de pe piața internațională. De asemenea, intenționăm să lărgim instrumentul emiterii de obligațiuni pentru cetățenii români, care să poată fi cumpărate de cetățenii români, astfel încât să oferim un instrument suplimentar de economisire pentru cetățeni și să oferim posibilitatea cetățenilor care au resurse pentru a putea economisi banii pe care îi au suplimentar în astfel de instrumente de economisire, cum sunt titluri de stat, obligațiuni. Chiar ne gândim ca anumite emisiuni să fie realizate pentru niște obiective specifice, în care să implicăm cetățeanul într-un program ‘Români pentru români’, ceva de genul acesta”, a explicat șeful guvernului.