Premierul Ludovic Orban a vorbit despre reluarea activităților în biserici și în ce condiții ar putea merge cetățenii la lăcașurile de cult. Orban a spus că încă se face o evaluare a riscului epidemiologic în ceea ce privește slujbele, dar, cel mai probabil, acestea vor avea loc în aer liber. Referindu-se la posibilitatea redeschiderii bisericilor, odată cu relaxarea restricțiilor, după 15 mai, șeful guvernului a explicat că, cel mai probabil oficierea slujbelor se va face în aer liber, cu respectarea măsurile sanitare, respectiv cu necesitatea purtării măștilor.

 „Suntem în curs de evaluare pentru fiecare restricție pe care am impus-o, și aferent a fiecărei măsuri de relaxare a restricțiilor. Se face o evaluare a riscului epidemiologic, evaluare care se face în baza a patru criterii principale
În funcție de aceste evaluări luăm deciziile când se vor deschide activitățile. Deschiderea se va face gradual, relaxarea măsurilor de restricție va fi graduală, vom aștepta două săptămâni, practic vor fi etape de câte două săptămâni. Vom face o evaluare extrem de riguroasă a efectelor relaxării pentru fiecare măsură și continuăm în funcție de evoluția epidemiei.

Cel mai probabil, oficierea slujbelor nu se vor face în spații închise, ci în afara bisericilor, în curte. Oricum vine vara și ele se vor putea organiza în bune condiții în afara bisericilor. Sigur, în condițiile de respectare a distanței fizice sanitare, cu portul măștii și cu alte reguli care vor fi impuse”, a a declarat Orban.

În data de 15 mai, România va ieși din starea de urgență și va intra în starea de alertă, din cauza epidemiei de COVID-19. Secretarul de stat, Raed Arafat, a anunțat miercuri, într-o intervenție pentru un post de televiziune, că măsurile de relaxare după 15 mai nu vor include și deschiderea bisericilor.
În ultimele zile reprezentanții BOR au anunțat că fac demersuri pe lângă autorități ca după 15 mai să se redeschidă și lăcașurile de cult pentru credincioși. În paralel, mai mulți lideri politici, înalți prelați și asociații au cerut redeschiderea bisericilor.