Confruntat cu demisii ale medicilor, premierul Ludovic Orban nu exclude luarea unor măsuri dure împotriva acestora. O soluție extremă ar fi interzicerea dreptului la liberă practică dar aceasta nu este agreată de premier, pentru că „România și așa duce lipsă de cadre medicale”.
 
Ludovic Orban a declarat, miercuri, referitor la demisiile medicilor din România, că s-a făcut propunerea interzicerii dreptului de practică, din zona politică, dar și din afara ei. Orban spune că nu are o părere clar conturată despre acest lucru și că se mai discută cu reprezentanții Ministerului Sănătății. Premierul afirmă că se vor lua măsuri mai dure, gândindu-se la o perioadă mai lungă de preaviz.
 
„Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Personal, nu aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România. Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, adică să prelungim perioada de preaviz. Este posibil să facem asta în perioada de stare de urgență, prin derogare de la Codul Muncii”, a spus Ludovic Orban, miercuri, la Europa Fm.

Orban afirmă că „interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată și din zona politică și din afara zonei politice”, dar că nu are ”o opinie clar formulată”.

„Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență. Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare. Solicitarea mea către personalul medical este să își facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrat, să trateze toți pacienții, nu numai pacienții infectați cu coronavirus, ci și pacienții care au nevoie de îngrijir medicale”, a mai afirmat premierul.

Acesta a mai spus că se fac eforturi pentru asigurarea echipamentelor necesare. „Încercăm să intervenim pentru asigurarea stocurilor strategice care ar fi trebuit să existe, pentru a distribui acolo unde e o criză. Facem eforturi disperate să obținem aceste materiale”, afirmă premierul.

Mai mulți medici și cadre medicale au demisionat în ultimele zile, mulți dintre ei acuzând lipsa de protecție în fața virusului. Peste 350 de cadre medicale din țară au fost infectate cu Covid-19.