ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a vorbit, joi seara, la TVR 1, despre tăierile de lemne, care au loc chiar și în această perioadă, a epidemiei de coronavirus. Orban a spus că România este importator net de lemn, nu exportator, așa cum cred românii. Referindu-se austriecii de la Schweighofer, premierul a acuzat că această companie este supusă unui atac coordonat și că ”aproape 80 la sută din lemnul pe care îl procesează este din import”.  Premierul a apreciat ca profund dăunătoare campania prin care se cere oprirea exploatării lemnului pe perioada stării de urgență.

„Ce să facem acum? Să mai producem 200.000 de șomeri pentru că unii derulează campanii în care să fie oprite complet tăierile de arbori în perioada asta?Lemnul este o resursa care, exploatată legal, generează prin fabricile de mobilă sau prin alte mijloace de prelucrare a lemnului, plus valoare, locuri de muncă și produse care susțin economia. Mi se pare o campanie profund dăunătoare. Treaba noastră este ca exploatarea lemnului să se facă în condițile legii. De exemplu, printr-o Ordonanță militară -mi se pare că în ultima sau penultima – am adoptat o măsură prin care gărzile forestiere sunt cele implicate în aplicarea prevederilor legale în ceea ce privește pădurile, participă alături de armată, de jandarmerie, de poliție, la toate acțiunile. Implicit, alături de gărzile forestiere, participă și aceste unități în împiedicarea exploatării ilegale, a transportului de masă lemnoasă care este exploatată ilegal. Acum e mult mai ușor să descoperi cantitățile de masă lemnoasă exploatate ilegal. Circulă foarte multe neadevăruri. România este importator net de masă lemnoasă, am importat milioane de tone inclusiv din Germania, Austria, Polonia, Ucraina. Au fost furtuni foarte puternice și sunt foarte multe căzături. Din cauza asta, prețul masei lemnoase a coborât destul de mult și este mai rentabil uneori să achiziționezi lemn din aceste țări decât să cumperi lemn care este exploatat în România.Au fost furtuni foarte puternice și sunt foarte multe căzături și din cauza asta prețul masei lemnoase a coborât destul de mult și este mai rentabil uneori să achiziționezi lemn din din alte țări decât din propria țară. Exportul e mult mai mic decât importul.

E, de exemplu, campania împotriva companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Cred că 80% din lemnul pe care ei îl procesează la ora actuală este de import. Important este ca exploatarea lemnului să se facă legal. Până la 30 iunie ne-am angajat să punem în funcțiune sistemul de urmărire a masei lemnoase SUMAL care ne va furniza instrumente suplimentare pentru a combate tăierile ilegale de lemn. Urmăresc periodic acest proiect.", a declarat Ludovic Orban.