ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parchetul General a început urmărirea penală în rem în cazul plângerii făcute familei Iohannis pentru cei 320.000 de euro încasați prin administrarea casei din Sibiu, pierdută definitiv în instanță. 
Sesizarea penală a fost făcută, în 9 mai 2018, de jurnalistul Răzvan Savaliuc, de la Lumea Justiției.

DNA a declinat dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, însă procurori din Alba au trimis dosarul la Parchetul General.
Petentul susține că este vorba despre două imobile din centrul Sibiului, în posesia cărora familia Iohannis ar fi intrat începând cu anul 1999, menționând că de pe urma închirierii unuia dintre acestea ar fi încasat 320.000 euro.

„În ultimii 14 ani, soții Iohannis și Ioan Bastea au câștigat câte 320.000 euro (640.000 euro în total) din închirierea acestui spațiu comercial, potrivit contractelor de închiriere.

Astfel, trei din cele șase „case”, câte sunt consemnate, în total, în declarația de avere a numitului Klaus Werner Iohannis, au fost cumparate cu banii proveniți din închirierea acestui spatiu comercial, patru din cele șase „case” ale președintelui României – cele trei menționate mai sus și spatiul comercial de sine stătător – au o origine juridică considerată de instanțe ilegală”, a arătat luju.ro.

„Refuzul de a restitui către stat cuantumul total al chiriilor încasate de cei doi de la data la care au devenit proprietari ai imobilului în mod nelegal, prin utilizarea unor înscrisuri false, face ca fapta de abuz în serviciu să se extindă și cu privire la persoanele din cadrul autorităților administrative ale Statului care ar trebui să recupereze prejudiciul ce a fost cauzat Primăriei Sibiu prin lipsa de folosință asupra imobilului, pe care nu le putem identifica la acest moment și față de care urmează să extindeți urmarirea penală la momentul identificării lor.

Totodată, menționăm că, dacă s-ar formula acțiune doar pe cale civilă împotriva celor doi anterior mentionați, prejudiciul cauzat Statului nu ar putea fi recuperat în totalitate deoarece pentru unele sume a intervenit prescripția dreptului la acțiune, împrejurare care justifică pe deplin recuperarea prejudiciului pe calea răspunderii delictuale, deoarece răspunderea penală nu este prescrisă la acest moment, fiind vorba de fapte continuate, al căror efect se produce și în prezent.

Or, având în vedere că nu există impedimente la pornirea urmăririi penale față de Carmen Iohannis, urmărirea poate fi începută in personam, iar față de numitul Klaus Werner Iohannis se impune începerea urmăririi penale pe faptă (in rem)”, se arată în sesizare, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde funcționează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curții de Apel Brașov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.