ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Site-ul Lumeajustitiei.ro face public protocolul de colaborare dintre Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție, prin care au fost instrumentate, în mod abuziv, dosare de mare corupție din România. 

Protocolul, clasificat strict secret nr. 003064 din 4.02.2009, a stat la baza dezvoltării câmpului tactic recunoscut public de generalul SRI Dumitru Dumbravă, care a recunoscut faptul că SRI urmărea anumite dosare penale până la decizia finală a instanțelor.

Documentul publicat de lumeajustitiei.ro reprezintă o adresă strict secretă din 2013, trimisă de SRI conducerii DNA, prin care se transmiteau informații în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea procurorilor DNA. În acest document se precizează clar că această operațiune de colaborare dintre DNA și SRI se efectuează în baza unor articole din "Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Roman de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr. 003064 din 4.02.2009.

De remarcat faptul că adresa invocă atribuții ce nu revin în mod legal în sarcina celor două instituții, respectiv DNA nu are atribuții de cercetare a faptelor comise împotriva siguranței naționale, iar SRI nu poate avea atribuții informative în cercetarea faptelor de corupție.
 
La data semnării protocolului dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și SRI, conducătorii celor două instituții erau Laura Codruta Kovesi – Procuror General și George Maior - director al SRI și Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.

Colaborarea între magistrați și serviciile de informatii este interzisă prin Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

"Art. 7 – (1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

 
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

(3) Consiliul Suprem de Aparare a tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justitiei, realitatea declaratiilor prevazute la alin. (2)

(4) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror.”

În ciuda faptului că procurirul general al României, Augustin Lazăr, a recunoscut existența acestui protocol de colaborare între DNA și SRI în cadrul unei dezbateri a Consiliului Superior al Magistraturii, DNA a dezmințea informațiile apărute în presă - evz.ro și flux24,ro - într-un comunicat remis presei, prin care cerea CSM "să facă verificări pentru a constata în ce măsură această informație afectează independența sistemului judiciar și prestigiul magistraților".

Articolul integral poate fi citit AICI.