ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lukoil se plânge la Bruxelles pentru ancheta declanșată împotriva sa în România. Compania rusă cere intervenția Comisiei Europene, invocând măsuri impuse de "o instanţă judiciară relativ mică", dar care au un "impact european".

Solicitarea companiei ruse vine după ce, săptămâna trecută, procurorii DNA au instituit un sechestru record de peste 2,007 miliarde euro pe bunurile și conturile SC Petrotel Lukoil SA din România, Olanda și Marea Britanie. La cele peste două miliarde euro se adaugă și prejudiciul de 230 milioane euro stabilit în octombrie, sumă evazionată și apoi spălată și exportată.

Thomas Muller, vicepreşedintele Lukoil, avertizează acum Bruxelles-ul că ar putea fi puse sub sechestru active în valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie şi Olanda.

Muller, care săptămâna aceasta va avea întrevederi cu oficiali europeni, a admis că "nu există o linie directă între Comisia Europeană şi o instanţă judiciară din România", subliniind însă că acuzaţiile procurorilor români sunt "nejustificate". "Am vrea să vedem o implicare europeană în acest caz, deoarece avem de-a face cu o instanţă relativ mică dar care ia decizii uriaşe, care au impact nu doar asupra unor active din România, ci şi asupra unor active europene. Considerăm că nu este o situaţie corectă", a spus reprezentantul Lukoil, citat de Reuters.

Preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov, i-a trimis săptămâna trecută o scrisoare lui Maroş Şefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Energie, cerând "o investigaţie mai transparentă, dat fiind că activităţile constante ale rafinăriei (vizate de ancheta din România - n.red.) au impact asupra alimentării cu petrol în întreaga Uniune Europeană".

Comisia Europeană a confirmat primirea scrisorii din partea Lukoil, precizând că analizează situaţia.