ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul BBC Jonathan Beale, specialist pe probleme militare, care se afla miercuri, 23 iunie 2021, la bordul distrugătorului britanic HMS Defender în timpul incidentului cu armata rusă din Marea Neagră, a oferit de la fața locului o corespondență profesionistă care se încheia într-o notă de analiză: „Remember - Luați aminte: aici nu este vorba doar de o manevră provocatoare militară (brinkmanship) dar și despre cine poate câștiga Războiul de Informații.” Relatarea transmisă și prin Twitter, mai jos:

În replică, FSB, prin mașina de propagandă Sputnik, a lansat pe piață filmarea cu amenințările rusești și focurile de avertisment trase de ruși. Din punct de vedere narativ, Rusia a câștigat. Toată lumea a aflat că Moscova e „cea mai tare din parcare”.

Prin regia și jocul de Mosfilm, Rusia a dorit să-și arate mușchii și să demonstreze statelor NATO angajate în exercițiul „Briza Mării / Sea Breeze 2021” și întregii lumi că Moscova stăpânește Marea Neagră, care rămâne, în accepțiunea Kremlinului, un „lac rusesc”. Pentru noi, care știm cât s-a străduit Rusia să ocupe Gurile Dunării pentru a controla de aici Europa, nu e nici o noutate.

Până acum, la sezonul de vară, Moscova - NATO, 1 la 0. Faza a doua: Rusia a început exerciții militare în Marea Mediterană.

În schimb, la capitolul politic, Putin și-a pierdut summitul pe care și-l dorea cu șefii UE și pentru care a făcut lobby în ultimul ei discurs de Cancelar al Germaniei, Angela Merkel. S-a ales însă cu pudelul lui Merkel, Macron, care, după refuzul liderilor UE, s-a oferit să dea din coadă pe lângă Putin cât mai curând posibil și chiar în Rusia. După burismăneanul Biden, Putin își mai trage un breloc la nădragi.

Războiul continuă.