ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica cu hramul ,,Sfânta Cruce” din Pătrăuți, ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, la 1487, Monument UNESCO din 1993, are ceva aparte: lumina mângâie sfințenia picturilor. Iar explicația oferită de preotul paroh,  părintele Gabriel Herea, ar fi că lăcașul de cult a fost construit după norme complexe de geometrie și astronomie.

Parohul Bisericii Pătrăuți din Bucovina i-a uimit pe cercetători cu descoperirea sa din incinta lăcașului de cult, informează Observator, preluat de basilica.ro.

Timp de 15 ani de zile, Părintele Gabriel Herea a surprins modul în care razele soarelui se proiectează prin ferestrele lăcașului de cult, ctitorit de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare, și a ajuns la niște concluzii impresionante.

Rezultatele studiului său au fost prezentate și analizate recent la Institutul de Fizică Atomică din Capitală.


„Soarele ajunge să apună în ușa bisericii și să trimită lumina sa prin trei rânduri de uși, până în sfânta masă. O asemenea proiecție există astăzi în templul de la Abu Simbel în sudul Egiptului”.
 
„Discutăm de o proiecție solară la solstițiul de iarnă, de Crăciun, iar steaua pe care o parcurge acum, e steaua întrupării lui Hristos. Lumina soarelui vine pe stea. Luminează în altar și arată grota Betleemului”, a spus preotul paroh.

Părintele Gabriel Herea a demonstrat în fața publicului rămas impresionat de descoperirea sa, format din fizicieni, chimiști și matematicieni, că biserica a fost construită după norme complexe de geometrie și astronomie.

Scurt istoric

Biserica Pătrăuți a făcut parte din ansamblul singurei mănăstiri de maici ctitorită de Ștefan cel Mare. Mănăstirea era destinată în special îngrijirii răniților din luptele purtate în preajma Cetății de Scaun a Sucevei.

Datorită formei originale de conservare, atât arhitectural cât și iconografic, Biserica Pătrăuți a devenit Monument UNESCO în anul 1993, fiind cea mai veche biserică ortodoxă Monument UNESCO din România.