ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Sindicatele franceze vor continua să lupte împotriva planului de reformă a sistemului de pensii al președintelui Emmanuel Macron, în pofida aprobării sâmbătă a textului de către camera superioară a parlamentului, a declarat un lider al unuia dintre principalele sindicate, scrie Trtworld. 

Laurent Berger, secretarul general al celui mai mare sindicat francez, CFDT, a avertizat, de asemenea, duminică, guvernul lui Macron să nu forțeze mâna parlamentului prin impunerea textului fără un vot al deputaților din Adunarea Națională, folosind o procedură cunoscută sub numele de 49:3, după articolul aferent din Constituția franceză.

„Având în vedere mobilizarea populației, nivelul de opoziție față de acest plan (...) nu puteți recurge la un viciu democratic prin utilizarea acestei proceduri 49:3", a declarat el la BFM TV.

„După părerea mea, acest lucru ar fi foarte periculos, deoarece riscă să creeze un grad mare de nemulțumire", a adăugat Berger.

Acum că Senatul a adoptat reforma pensiilor, a cărei măsură cheie este creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, aceasta va fi examinată de o comisie comună a deputaților din Camera inferioară și Camera superioară, probabil miercuri. Sindicatele franceze vor organiza  o a opta rundă de demonstrații la nivel național în acea zi pentru a menține presiunea asupra guvernului și parlamentului.

În cazul în care comisia ajunge la un acord asupra unui text, ambele camere vor avea un vot final, cel mai probabil joi, dar rezultatul acestuia pare încă incert în camera inferioară, unde partidul lui Macron nu are o majoritate absolută. Acesta are nevoie de sprijinul partidului conservator Les Republicains din Adunarea Națională. Dar unii dintre ei au declarat că nu vor aproba textul și există chiar fisuri în tabăra prezidențială, fostul ministru al mediului al lui Macron, Barbara Pompili, opunându-se acestuia.

Chiar dacă premierul Elisabeth Borne a declarat în repetate rânduri că dorește să evite recurgerea la procedura 49:3 pentru a impune reforma, s-ar putea să nu aibă altă opțiune dacă există un risc real de a nu avea suficiente voturi.
 
O filmare din cursul zilei de ieri este suficientă pentru a reda nemulțumirea oamenilor, fără prea multe cuvinte: