ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre cele mai sângeroase zile din decembrie 1989 a fost cea în care au fost uciși șapte luptători USLA, în frunte cu colonelul Gheorghe Trosca.  SRI i-a comemorat vineri pe cei șapte luptători USLA omorâți în fața Ministerului Apărării Naționale. În memoria lor, Serviciul Român de Informații a ridicat în 2012 și un monument.

În zilele revoluției, la București, MAPN a cerut ajutorul unității Antitero dar, când blindata ușoară a uslașilor a ajuns în fața ministerului, TAB-urile MAPN au deschis focul asupra lor, informeaza digi24.ro. 

Unul dintre supraviețuitori a povestit ce s-a întâmplat în noaptea de 23 spre 24 decembrie, dar și cine a dat ordinul care i-a trimis colegii într-o capcană a morții din care nu aveau nicio șansă de scăpare.
„Momentul care nu poate fi uitat niciodată este momentul în care au început să moară dintre colegii mei. Vedeam cum mor și nu putea face nimic pentru a-i salva. Cine a reușit să se strecoare printre gloanțe și să scape. Restul au fost omorâți, au rămas întinși pe asflat, batjocoriți a doua zi,” povestește Romulus Gârz, fost luptător USLA.

Romulus Gârz își amintește că unitatea lui trebuia să anihileze un grup de teroriști care pregăteau să atace sediul Ministerului Apărării Naționale. Ordinul a venit direct de la generalul Militaru, pe atunci ministru al Apărării.

„Ne-au comunicat că în zona Orizont se află teroriști care încearcă să atace Ministerul Apărării Naționale. Atunci am fost trimiși noi. Am reușit să ajungem aici două echipaje de la USLA și în momentul în care am primit și indicația ca să semnalizăm prin aprinderi de faruri și stingeri. După semnale s-a deschis focul asupra noastră,” mai spune Romulus Gârz.

Generalul Militaru, dovedit ulterior ca fiind agent sovietic, s-ar fi folosit de ambuscadă pentru a scăpa de șeful USLA, colonelul Trosca, după ce acesta ar fi încercat să-l demaște, încă din anii 70. Este doar una dintre teoriile pe care istoricii le-au prezentat, în anii care au urmat, încercând să explice masacrarea luptătorilor USLA.

„Este greu de spus cine a dat acele ordine ca militarii de pe TAB-uri să tragă în cele două vehicule. A fost și o rea intenție din partea conducerii de atunci a Ministerului Apărării Naționale. Ne-a surprins pe noi când am ajuns în zona aici pentru că, văzând câte forțe sunt în jurul ministerului, am comunicat cu șeful de stat major, colonelul Trosca, aici nu este nicio treabă pentru noi,” spune Romulus Gârz.

După '90, ofițerii uciși în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989 au fost declarați eroi ai Revoluției. În cinstea lor, SRI a ridicat un monument unde, în fiecare an, foștii colegi și rudele vin să depună coroane de flori și lumânări.