Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut o declarație de presă marți, cu două zile înaintea Summitului UE de la Sibiu. Oficialul european a declarat că a ales Sibiul împreună cu președintele Donald Tusk pentru că acest oraș reprezintă Europa centrală și de est. Este un ”oraș vechi, cu o istorie unică, oraș care reprezintă Europa Centrală și de Est, trecutul și viitorul nostru”, este ”un simbol al unității și diversității noastre, inclusiv cea lingvistică, și ne arată că Europa nu se construiește doar în capitale, ci și în orașele și regiunile europene”, a spus Juncker, citat de caleaeuropeană.ro.


”Când am propus această reuniune în cadrul discursului meu privind Stare Uniunii, din septembrie 2017, nu am făcut această alegere la întâmplare. E un moment importat. Suntem cu câteva săptămâni înainte de alegerile europene și trebuie să trimitem un mesaj care, sper, va transmite speranță și unitate. Trebuie să arătăm că suntem hotărâți să lucrăm împreună pentru proiectul nostru european”, a spus Juncker în fața jurnaliștilor prezenți la Bruxelles.

„Împreună cu președintele Tusk am ales Sibiul, Hermannstadt, un oraș vechi cu o istorie unică, oraș care reprezintă Europa centrală și de est, trecutul și viitorul nostru. Și asta la 15 ani după ce ne-am reconciliat istoria și geografia prin extinderea Uniunii. Am ales Sibiul, Hermannstadt-ul, din motive strict luxemburgheze, pentru că voiam să pun capăt propagandei germane, care spune că saxonii au fost cei care au ajuns primii în Transilvania. Nu-i adevărat. Este primul fake-news din istorie. Luxemburghezii au fost primii! Și atunci când merg în Transilvania împreună cu președintele Klaus Iohannis, prietenul meu, care a fost primar al Sibiului, putem să vorbim împreună luxemburgheză. Sibiul este singurul loc din Europa în care oamenii înțeleg luxemburgheză. Sibiul este un loc al unității și diversității noastre, inclusiv al diversității lingvistice și ne arată că Europa nu se construiește doar în capitale, nici în capitalele naționale, nici în Bruxelles, ci și în orașele și regiunile europene”, a mai spus Juncker.

La 9 mai, cu doar trei săptămâni înainte de alegerile europene, cele mai mari alegeri transnaționale din lume, toate reflectoarele Europei vor fi asupra Sibiului, oraș care găzduiește summitul informal, primul de Ziua Europei, ca urmare a sugestiei făcute de Juncker în discursul său privind Stare Uniunii susținut în 2017.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews