ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut o declarație de presă marți, cu două zile înaintea Summitului UE de la Sibiu. Oficialul european a declarat că a ales Sibiul împreună cu președintele Donald Tusk pentru că acest oraș reprezintă Europa centrală și de est. Este un ”oraș vechi, cu o istorie unică, oraș care reprezintă Europa Centrală și de Est, trecutul și viitorul nostru”, este ”un simbol al unității și diversității noastre, inclusiv cea lingvistică, și ne arată că Europa nu se construiește doar în capitale, ci și în orașele și regiunile europene”, a spus Juncker, citat de caleaeuropeană.ro.


”Când am propus această reuniune în cadrul discursului meu privind Stare Uniunii, din septembrie 2017, nu am făcut această alegere la întâmplare. E un moment importat. Suntem cu câteva săptămâni înainte de alegerile europene și trebuie să trimitem un mesaj care, sper, va transmite speranță și unitate. Trebuie să arătăm că suntem hotărâți să lucrăm împreună pentru proiectul nostru european”, a spus Juncker în fața jurnaliștilor prezenți la Bruxelles.

„Împreună cu președintele Tusk am ales Sibiul, Hermannstadt, un oraș vechi cu o istorie unică, oraș care reprezintă Europa centrală și de est, trecutul și viitorul nostru. Și asta la 15 ani după ce ne-am reconciliat istoria și geografia prin extinderea Uniunii. Am ales Sibiul, Hermannstadt-ul, din motive strict luxemburgheze, pentru că voiam să pun capăt propagandei germane, care spune că saxonii au fost cei care au ajuns primii în Transilvania. Nu-i adevărat. Este primul fake-news din istorie. Luxemburghezii au fost primii! Și atunci când merg în Transilvania împreună cu președintele Klaus Iohannis, prietenul meu, care a fost primar al Sibiului, putem să vorbim împreună luxemburgheză. Sibiul este singurul loc din Europa în care oamenii înțeleg luxemburgheză. Sibiul este un loc al unității și diversității noastre, inclusiv al diversității lingvistice și ne arată că Europa nu se construiește doar în capitale, nici în capitalele naționale, nici în Bruxelles, ci și în orașele și regiunile europene”, a mai spus Juncker.

La 9 mai, cu doar trei săptămâni înainte de alegerile europene, cele mai mari alegeri transnaționale din lume, toate reflectoarele Europei vor fi asupra Sibiului, oraș care găzduiește summitul informal, primul de Ziua Europei, ca urmare a sugestiei făcute de Juncker în discursul său privind Stare Uniunii susținut în 2017.