ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile austriece au închis spațiile de cazare de la ferma de sparanghel vizată de sesizările Ambasadei României la Viena, ca urmare a neîndeplinirii standardelor și a condițiilor de igienă, informează, vineri, Ministerul Afacerilor Externe, citat de Agerpres.

„În continuarea precizărilor de presă transmise în data de 19 iunie 2020, cu privire la situația unor cetățeni români care își desfășoară activitatea în cadrul unei ferme agricole din landul Austriei Inferioare, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în urma evaluărilor efectuate de către autoritățile austriece la ferma Spargel Sulzmann - Marchfeldspargel und erntefrische Erdbeeren, ca urmare a sesizărilor transmise de către Ambasada României la Viena, prin intermediul consulului și atașatului pe probleme de muncă din cadrul misiunii diplomatice, Camera de Muncă a landului Austria Inferioară a dispus închiderea spațiilor de cazare de la ferma de sparanghel, pe fondul neîndeplinirii condițiilor de igienă și a standardelor de cazare”, precizează sursa citată.
 
Aruncând o privire pe pagina de Facebook a Sulzmann - Marchfeldspargel und erntefrische Erdbeeren, pot fi găsite mai multe recenzii negative. De exemplu, Franziska Piffl consideră „catastrofal” modul în care firma își exploatează lucrătorii străini angajați pentru strânsul recoltei. Aceștia dorm în barăci insalubre, câte 11 într-o încăpere cu paturi supraetajate, cu o singură baie la 21 de persoane. 

MAE reiterează recomandarea ca cetățenii români care se confruntă cu situații în care le sunt încălcate drepturile să sesizeze, în timp util, atât misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat pentru solicitarea de asistență consulară, cât și autoritățile competente din statul de reședință pentru facilitarea luării măsurilor care se impun, în conformitate cu legislația aplicabilă în materie.

Pe 19 iunie Ministerul Afacerilor Externe anunța că, în urma apariției în mass-media a unor informații cu privire la situația unor cetățeni români care își desfășoară activitatea la o fermă agricolă din landul Austriei Inferioare și care semnalau condiții dificile de muncă și nerespectarea de către angajator a clauzelor contractuale, Ambasada României la Viena s-a autosesizat și a întreprins demersuri, în regim de urgență, atât pe lângă autoritățile locale, cât și pe lângă sindicatele specifice, solicitând verificarea aspectelor semnalate și remedierea acestora.