ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că România urmează să preia zece migranți din Malta, care să fie relocați, după ce a răspuns favorabil, alături de alte state, unui apel de preluare făcut de Comisia Europeană. „Este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situații, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecție, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil”, arată MAE, potrivit news.ro.
 
MAE precizează că nu este prima dată când țara noastră preia migranți din Italia și Malta. Anterior, autoritățile române și-au dat acordul pentru a prelua 15 persoane, dintre care 11 au ajuns deja în România. 

„Autoritățile române cunosc situația din Marea Mediterană și România a participat activ la discuțiile purtate în vederea identificării unor soluții, atât pentru evitarea pierderii de vieți omenești, cât și pentru împiedicarea deschiderii unor breșe care să conducă la încurajarea migrației ilegale. Chiar dacă situația actuală nu poate fi comparată cu nivelul fluxurilor de migranți din perioada 2015-2016, fenomenul rămâne foarte îngrijorător, cu o creștere semnificativă a mortalității în rândul migranților care aleg această cale”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri seară, de MAE.


Conform sursei citate, în condițiile în care în ultimii ani nu s-au înregistrat progrese semnificative în negocierea reformării Regulamentului Dublin, în timpul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, autoritățile române implicate au reușit să identifice soluții punctuale prin introducerea unui nou concept, respectiv aranjamentele temporare, un instrument fără caracter legislativ obligatoriu menit să simplifice coordonarea dintre statele membre UE în astfel de situații.

Acesta a avut la bază respectarea principiului solidarității, prin participarea la mecanismul de împărțire a responsabilității, pe bază de voluntariat, ținând cont de realitățile din fiecare stat membru și a capabilităților de care acesta dispune pentru a-și asuma preluarea unor persoane aflate în nevoie de protecție internațională, deseori vulnerabile, arată MAE.