Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a solicitat în timpul întrevederii de marți cu omologul sau român, Teodor Meleșcanu, ignorarea unor decizii ale instanțelor judecătorești și intervenția statului român în Justiție, susține Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.
 
MAE menționează că Meleșcanu i-a reamintit omologului său ungar că „într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție”.


„Întrevederea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, a avut loc la solicitarea expresă a părții române, în condițiile menținerii de către partea ungară a unei atitudini neconstructive și pentru a descuraja provocările constante ale părții ungare. În timpul întrevederii, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a solicitat ignorarea deciziilor instanțelor judecătorești și intervenția statului român în Justiție”, se precizează într-un comunicat al MAE, transmis Agerpres,

Conform aceleiași surse, Teodor Meleșcanu i-a reamintit omologului său ungar că „într-un stat democratic, cu stat de drept funcțional și care respectă valorile europene și, implicit, principiul separației puterilor în stat, nu este acceptabilă o intervenție a Guvernului în Justiție”. De asemenea, ministrul român a solicitat ca oficialii ungari să evite pe viitor orice provocări la adresa României.

MAE informa marți că cei doi oficiali s-au întâlnit în marja reuniunii informale a miniștrilor Afacerilor Externe din statele participante OSCE, care a avut loc la Strbske Pleso, în Slovacia.

„Cu ocazia acestei întrevederi, ministrul Teodor Meleșcanu i-a transmis omologului său ungar un apel la moderație și reținere în declarațiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declarații au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar”, se menționa într-un comunicat de presă.

Potrivit agenției ungare de presă MTI, Peter Szijjarto a discutat cu omologul său român despre Codul administrativ recent adoptat în România și despre situația cimitirului de la Valea Uzului.

În legătură cu Codul administrativ, Szijjarto i-a cerut lui Meleșcanu să ia măsuri pentru a garanta că va fi introdusă în lege o prevedere privind drepturile minorităților, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta, după cum precizează MTI. 
Prevederea le-ar garanta minorităților că își vor putea folosi limba maternă chiar și în situația în care comunitatea lor reprezintă mai puțin de 20% din populația regiunii, a precizat Ministerul de Externe ungar.

Szijjarto i-a cerut, de asemenea, lui Meleșcanu să ajute la facilitarea consultărilor între experții din cele două țări asupra chestiunii cimitirului de la Valea Uzului și să susțină o vizită comună la fața locului în cât mai scurt timp posibil.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews