ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE  20:43 Un diplomat român acreditat în Rusia a fost declarat „persona non grata”,  deciziza Moscovei fiind luată după o măsură similară adoptată de țara noastră în spirit de solidaritate cu Marea Britanie în cazul atacului de la Salisbury. Confirmarea a venit vineri de la  Ministerul român al Afacerilor Externe.

„MAE reiterează poziția sa de condamnare a oricăror acțiuni care amenință securitatea colectivă și dreptul internațional”, informează un comunicat al ministerului transmis AGERPRES.
 
Știrea inițială

Decizia României de expulzare a unui diplomat rus a fost o manifestare de solidaritate a țării noastre pentru „gravele incidente” din Marea Britanie. Așa a declarat vineri ministrul Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, explicând gestul României de a se alătura statelor care, în ultimele zile, au decis să expulzeze de pe teritoriile lor diplomați ruși.
„Decizia de expulzare a diplomatului rus a fost, în realitate, o manifestare a solidarității și sprijinului României pentru gravele incidente petrecute în Marea Britanie. Decizia a fost de a expulza un diplomat din Ambasada Rusiei la București, este vorba despre un consilier al cărui nume nu pot să îl dau din motive de păstrare a caracterului datelor personale”, a afirmat Teodor Meleșcanu, citat de Agerpres.

„Noi am prezentat cererea de expulzare, iar domnul ambasador Kuzmin s-a referit la faptul că nimic din ceea ce se spune nu este adevărat, că Rusia nu a făcut așa ceva, nu există nicio dovadă”, a adăugat șeful diplomației române, menționând că această cerere a României a fost făcută în calitate de stat membru NATO și UE.

SUA, Canada, Australia și 17 state UE au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia,  atac despre care se spune că ar fi fost orchestrat de Moscova.

Austria,  Grecia, Cipru, Portugalia, Slovenia nu au luat măsuri similare față de diplomații ruși.