ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația familiei mixte cu reședință comună în Norvegia se află în mod prioritar în atenția Ministerului Afacerilor Externe și a Ambasadei României la Oslo, care au întreprins demersuri politico-diplomatice prin sesizarea Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale din Norvegia. Ambasada României la Oslo a acordat și acordă în continuare asistența consulară posibilă în astfel de cazuri, în limitele permise de competențele instituționale, de legislația norvegiană și ținând seama de doleanțele familiei, care a solicitat în mod expres discreție în privința mediatizării cazului, se spune intr un comunicat al MAE.

Misiunea diplomatică română la Oslo se află în contact permanent cu familia, căreia i-a pus la dispoziție o listă a coordonatelor de contact ale mai multor avocați și traducători, și a înscris în registrele de stare civilă românești certificatele de naștere ale celor cinci copii care au și cetățenie norvegiană.

MAE precizează că, la nivel bilateral, nu există instrumente juridice care să permită cooperarea judiciară pe marginea unui astfel de caz. De asemenea, din punct de vedere juridic nu sunt îndeplinite premisele pentru a-i încadra pe cei cinci copii în categoria minorilor neînsoțiți, pentru a solicita repatrierea lor în aceste condiții. Familia beneficiază în prezent de asistența unui avocat din oficiu, care îi reprezintă direct în fața instanțelor judecătorești locale și a autorităților norvegiene competente în materie de protecție a copilului.

La nivel intern, Ministerul Afacerilor Externe a inițiat consultări inter-instituționale cu autoritățile competente de la București pentru evaluarea posibilităților de sprijin și intervenție în acest caz. La solicitarea MAE, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale în urma căreia a decis să propună părții norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui, în România. Întreaga documentație pusă la dispoziție de ANPDCA a fost transmisă, în regim de urgență, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, tuturor autorităților norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protecție a Copilului), precum și avocatului care reprezintă familia, pentru a fi utilizată în cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instanțelor locale.
MAE a transmis, de asemenea, Misiunii Permanente a României la Strasbourg instrucțiuni privind identificarea posibilelor căi de acțiune la nivelul Consiliului Europei.
Dialogul cu autoritățile norvegiene a relevat existența a numeroase cazuri de aceeași natură, tratamentul instituțiilor competente norvegiene fiind general valabil, aplicabil inclusiv cetățenilor norvegieni. Din informațiile aflate la dispoziția autorităților române nu reiese, în acest moment, că ar fi vorba de un tratament discriminatoriu la adresa cetățenilor români.
Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Oslo urmăresc îndeaproape și cu toată atenția evoluția cazului, oferind asistența consulară necesară și întregul sprijin în vederea soluționării acestei situații.