ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe al României a ales publicația noastră pentru a avertiza public Ambasada Federației Ruse la București, după ce aceasta a postat pe pagina sa de Facebook două articole provocatoare la adresa relațiilor diplomatice româno-ruse. 
 
În poziția oficială a MAE se arată tranșant că România își dorește să aibă cu Federația Rusă „o relație pragmatică, predictibilă, bazată pe respectul reciproc și pe promovarea intereselor mutuale, cu evitarea retoricii neconstructive". ”Considerăm că asemenea postări nu facilitează atingerea acestor obiective", afirmă MAE.
 
În cele două materiale la care se face referire se afirmă în mod fals și insultător că la Fântâna Alba, în nordul Bucovinei ocupate de URSS în 1940 și unde trupele NKVD au ucis la 1 aprilie 1941, de Sfintele Paști, circa 3000 de români, ar fi murit doar 50 de oameni și că Unirea Basarabiei cu Țara, la 27 martie 1918, a fost manipulată de serviciile noastre secrete, prin care s-a realizat de fapt „ocupația” românească a Moldovei. 

Serviciile speciale rusești sunt cunoscute pentru apetența lor la acțiuni provocatoare, care par adeseori fără nici un sens dar urmăresc deschideri pentru mișcări de șah ulterioare. Batjocura fără precedent la adresa istoriei reale a României și a martirilor ei nu putea fi lăsată însă nesancționată. Deoarece nu a existat vreo reacție publică oficială nici la o săptămână de la postările Ambasadei Rusiei, ActiveNews a solicitat și publicat un material de opinie și sinteză în care se analizează simbioza antiromânească a unor acțiuni inițiate de ambasadorul lui Putin, Valeri Kuzmin, și de cel al lui Obama, Hans Klemm, articol intitulat „Derbedeii de la Ambasadele Rusiei și Americii, negaționiști ai holocaustului românesc” și semnat de Victor Roncea. Materialul a fost preluat și de un site care pare apropiat staff-ului românesc al lui Donald Trump - GreatAgain.Ro, sub titlul destul de dur „De ce trebuie să fie retras Hans Klemm, adjunctul ambasadorului rus Valeri Kuzmin”.
 
În cursul zilei de ieri, Ministerul de Externe i-a transmis din proprie inițiativă jurnalistului Victor Roncea un punct de vedere cu trimitere la Ambasada Rusiei, pe care îl redăm integral mai jos:

Ministerul Afacerilor Externe
Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicate

A1/393                                                                                                                        24 aprilie 2017
 
 
„Am luat notă de „episoadele istorice” promovate încă o dată de către Ambasada Federației Ruse la București.

Reiterăm poziția noastră de a avea cu Federația Rusă o relație pragmatică, predictibilă, bazată pe respectul reciproc și pe promovarea intereselor mutuale, cu evitarea retoricii neconstructive. Considerăm că asemenea postări nu facilitează atingerea acestor obiective.

Istoria rămâne apanajul istoricilor, iar România și Federația Rusă au agreat discutarea aspectelor istorice sub egida unei Comisii bilaterale de istorici a  cărei activitate sperăm să continue în acest sens. Ne exprimăm încrederea că și partea rusă împărtășește aceeași perspectivă.”

De asemenea, menționăm că ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a abordat acest subiect și a exprimat poziția MAE în acest sens în cadrul interviului pentru publicația Adevărul:http://adevarul.ro/news/politica/video-interviu-teodor-melescanuda-exista-propaganda-rusa-romania-e-vizibila-dovedita-1_58fa2eeb5ab6550cb871793a/index.html

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare
 
În interviul video la care se face trimitere, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu apreciază că preferă în locul unor comunicate de presă care pot genera noi fricțiuni contactul direct prin canale diplomatice. Totodată, acesta afirmă că înțelege și urmărește propaganda rusă din România și Republica Moldova, adeseori agresivă și exercitată prin diverse căi, inclusiv știri și site-uri inventate, dar nu găsește normal ca această să se realizeze și prin intermediul misiunilor diplomatice. În contextul în care Rusia a ocupat ilegal Crimeea, în secolul XXI - chiar dacă istoric îi aparține -, a discuta despre „ocuparea„ Basarabiei române de către România, în secolul trecut, după votul liber din Sfatul Țării, pare cel puțin ciudat. Mai ales pentru două state care urmează să aniverseze 140 de ani de relații diplomatice și dintre care unul se află în pragul sărbătorii centenarului Marii Uniri, dar și, adăugăm noi, la 100 de ani fără câteva luni de când ne-am pierdut, aproape definitiv, Tezaurul Băncii Naționale și alte valori inestimabile, ajunse pe mâini bolșevice.
 
Ceea ce rezultă clar din atitudinea sfidătoare a Ambasadei Moscovei este nu numai că Rusia nu are nici o intenție de a-și cere vreodată scuze pentru miile de morți de la Fântâna Albă, Kathynul românesc, sau sutele de mii de români executați sau deportați în Gulag de regimul sovietic, dar se erijează și într-o demnă continuatoare a acestuia și a practicilor sale, cel puțin, până acum, la nivelul propagandei și dezinformării. Știm că Rusia se află într-un război continuu cu România dar noi tot sperăm să se oprească aici, la acest nivel. Dar da, suntem conștienți că nu se va opri. „Csf n-ai csf” - asta-i Rusia! „Dușmanul natural” al României. (V.R.)