ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imnul de stat al României, fără a patra strofă, se va difuza prin sistemele de avertizare acustică ale mașinilor Poliției Române, Jandarmeriei Române și Poliției de Frontieră Române, aflate în patrulare pe timp de zi, sâmbăta și duminica la orele 17 și 21, în perioada stării de urgență, a ordonat sâmbătă, 28 martie, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.

„Preoți cu Crucea-n frunte, căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt!
Murim mai bine-n luptă cu glorie deplină
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost' pământ!” 
 
este a patra strofă din versiunea oficială a Imnului de Stat care, din motive neprecizate, a fost oprită de la difuzare. 

„Pe perioada stării de urgență, autospecialele structurilor aparținând Poliției Române, Jandarmeriei Române și Poliției de Frontieră Române, aflate în activități de patrulare pe timp de zi, difuzează, prin sistemele de avertizare acustică din dotare, primele trei strofe ale imnului de stat al României. Difuzarea se realizează, cu autospeciala în staționare, în zilele de sâmbătă și duminică, la orele 17:00 și 21:00. (...) Prezentul ordin se aplică începând cu data de 28 martie 2020”, se arată în ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 54 / 28.03.2020.

„Începând de astăzi, mașinile poliției, jandarmeriei și poliției de frontieră, aflate în patrulare pe timp de zi, vor difuza, prin sistemul de avertizare acustică din dotare, primele trei strofe ale Imnului de Stat al ROMÂNIEI!”, este mesajul postat pe pagina de social media a Ministerului Afacerilor Interne. 

Ordinul de difuzare selectivă a Imnului României a fost deja executat sâmbătă seară când, din mașinile de Poliție și Jandarmerie, a răsunat imnul „Deșteaptă-te, Române!”, din care a fost tăiată strofa a patra, care precizează că „Oastea e creștină”.