ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge un proces de actualizare, planificat anterior, în conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO și cu acordul bilateral încheiat între România și SUA.

„Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia", informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN) transmis joi Agerpres.

Lucrările de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA/ European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense), menționează comunicatul.

„În perioada planificată pentru executarea lucrărilor la Deveselu, care va dura câteva săptămâni, NATO va asigura o capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice, prin desfășurarea în țara noastră a unui sistem de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparținând Statelor Unite ale Americii”, se arată în comunicat.

THAAD este un sistem defensiv ce va fi încadrat în arhitectura capabilității Alianței de apărare împotriva rachetelor balistice și se va afla, ca și sistemul Aegis Ashore, sub controlul operațional al NATO și controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic.