ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Apărării Naționale organizează, joi, în toate marile garnizoane din țară, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor.

În București, vor avea loc mai multe manifestări. Astfel, la ora 10.00, la Cimitirul Israelit „Filantropia”, va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori, la ora 10.30, la Cimitirul de onoare românesc Ghencea Militar se va desfășura ceremonia militară intitulată „Rostirea solemnă a numelor eroilor români căzuți în Primul Război Mondial”, la ora 12.00, vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, la Monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României, la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”), la Cimitirul de onoare românesc Ghencea Militar și la Cimitirul Eroilor Revoluției, iar la ora 15.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol I) se va desfășura ceremonia militară de „Rostire solemnă a numelor eroilor români căzuți în Primul Război Mondial”.

„În acest an, Ziua Eroilor coincide cu sărbătorirea a 95 de ani de la amenajarea, în Parcul „Carol I”, a Mormântului Ostașului Necunoscut - simbol al sacrificiului și dăruirii pentru făurirea României Mari, moment aniversar, de asemenea, marcat în acest cadru solemn”, arată ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
De asemenea, depuneri de coroane și jerbe de flori se vor desfășura, cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice ale României, la cimitirele și monumentele/operele comemorative dedicate ostașilor români din Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Federația Rusă, Republica Moldova, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație.


La sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor din ziua de joi, 17 mai 2018, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și străinătate, scrie basilica.ro.

Apoi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. 

În plan bisericesc, pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și a continuat până la instaurarea regimului comunist în 30 decembrie 1947.

După căderea regimului comunist, această tradiție  a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001.