ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acuzat de discriminare, Ministerul Apărării Naționale  a pierdut un proces cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Excluderea femeilor de la mai multe specializări militare și oferirea unui număr mai mic de locuri pentru femei în raport cu cele pentru bărbați la învățământul superior militar este discriminatorie. Așa a decis la  1 aprilie Curtea de Apel București. 

MApN a mai fost sancționat prin avertisment de CNCD, în noiembrie 2014 tocmai pentru acest motiv. Ministerul a contestat sancțiunea în instanță și a motivat în fața Curții de Apel București că femeilor le vine ciclul menstrual și rămân însărcinate.

„O abordare fără limitări și constrângeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere în unitățile și instituțiile de învățământ militar poate conduce în situația cea mai defavorabilă, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de către femei, la toate armele și specialitățile militare; prin reducere la absurd, într-o perioadă de 6-9 ani, poate apărea situația conform căreia o escadrilă de avioane multirol sau elicoptere de luptă să fie încadrată numai cu femei, ceea ce conduce, datorită structurii morfo-fiziologice și biologice a părții feminine, ca în fiecare lună, pentru o perioadă de 4-5 zile escadrila să fie neoperațională, iar pe perioada maternității, care se poate întâmpla pentru mai multe femei din același escadrilă situația să fie asemănătoare”, se arată în cererea de chemare în judecată a MApN. 

În martie 2015, 17 organizații neguvernamentale, care formează Coaliția Anti-discriminare, au depus o petiție la CNCD în care au atras atenția că împărțirea pe sexe a locurilor scoase la concurs în cadrul unităților de învățământ ale MApN nu a existat întotdeauna și că măsura este discriminatorie.

"Accesul fetelor în colegiile militare liceale, de exemplu, a fost permis pentru prima dată în anul 2001. În perioada 2001 – 2004, nu au existat locuri de admitere separate pentru fete și băieți. Structura promoțiilor de absolvenți pentru perioada 2005-2008 demonstrează faptul că prezența fetelor era cel puțin la fel de numeroasă ca cea a băieților, iar performanțele lor școlare, atât la admitere, cât și la absolvire erau, de multe ori, superioare celor realizate de colegii lor băieți”, se arată în petiția Coaliției Anti-discriminare, conform digi24.ro.

În anul școlar 2016-2017, nu exista niciun loc pentru fete în învățământul militar liceal, în ciuda sancțiunii CNCD din 2014.