ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 12.03/13:39 Circulara privind obigativitatea branșarea la canalizare a gospodăriilor, acolo unde există rețea, a fost transmisă cu titlu informativ către unitățile administrativ-teritoriale, în scopul de a le comunica primarilor și cetățenilor prevederile europene în domeniu, informează MDRAP.

Este vorba de Directiva Consiliului 91/271/EEC din 21 mai 1991 privind epurarea apelor urbane reziduale, modificată și completată de Directiva Comisiei 98/15/EC în 27 februarie 1998, precizează ministerul, într-un comunicat.

Totodată, obiectivul acestei circulare a fost acela de a avea o situație clară a gospodăriilor care nu s-au racordat până în prezent la rețelele de canalizare, având în vedere angajamentele pe care România le-a asumat prin Tratatul de Aderare. În acest sens, se intenționează identificarea unor soluții în paralel cu Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, care să sprijine cetățenii în vederea branșării integrale, completează ministerul.

„Circulara a fost elaborată ca urmare a unor decizii luate de către comitetul interministerial creat în acest scop și urmărește evitarea eventualelor penalități financiare pe care România ar fi nevoită să le suporte.

Menționăm că, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, MDRAP a alocat, până în prezent, peste 15 miliarde lei pentru 2.946 de obiective de investiții care vizează: alimentarea cu apă (1.540 obiective), canalizarea (1.106 obiective) și sistemele integrate de alimentare cu apă și canalizare (300 obiective)”, încheie MDRAP.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a trimis în teritoriu o circulară prin care le cere primarilor să ia măsuri pentru ca toți locuitorii să se racordeze la rețelele de canalizare, dacă acestea există.

Primarii trebuie să întocmească o listă cu persoanele fizice și juridice care au acces la canalizare, dar nu s-au branșat la acesta, listă care va fi pusă la dispoziția Gărzii de Mediu, care va aplica amenzi celor care, în termen de trei luni de la un prim avertisment, nu s-au conectat.

MDRAP subliniază că România este foarte aproape de declanșarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor europene, care aveau termen de aplicare 31 decembrie 2018.

Știrea inițială



Toți locuitorii satelor și comunelor unde există rețea de canalizare au obligația să se racordeze la aceasta, impune Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Toalete din curte, dar și fosele septice au fost interzise, iar cei care refuză să se branșeze la canalizare riscă amenzi usturătoare, scrie adevarul.ro.

În perioada în care asigura interimatul la Ministerul Dezvoltării, Eugen Teodorovici a cerut primarilor să ia măsuri urgente pentru ca toți locuitorii să se racordeze în cel mai scurt timp la rețelele publice de canalizare, acolo unde acestea există.

Celor care refuză să se branșeze, Garda de Mediu le va aplica amenzi între 2000 și 4000 de lei, după trei luni și după un prim avertisment.

Singura excepție este aceea în care persoana în cauză își face o stație de epurare.

MDRAP atrage atenția că România este foarte aproape de declanșarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor unei directive europene al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018 și care cere ca toți locuitorii din așezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile branșate la canalizare.

Branșarea la canalizare a locuințelor din mediul rural trebuie făcută pe cheltuiala fiecărui solicitant, iar costurile nu sunt de neglijat.

Eurostat arată că în România aproape 1,8 milioane de locuințe (în care locuiește 29,7% din populația României) au în continuare toaleta în curte.