ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă analiză relevă că cel mai mare conglomerat privat din sănătate, Healthcare Corporation of America (HCA), deținut de familia miliardară Frist, a obținut profituri de aproape 4 miliarde USD în 2020, în timpul pandemiei, dar a continuat să taie din cheltuieli, să-și plătească angajații nesatisfăcător și să împiedice eforturile de sindicalizare, potrivit The Defender, care citează Common Dreams.  

În timp ce criza provocată de coronavirus continuă să adâncească prăpastia dintre cei foarte bogați și tot restul lumii, o nouă analiză, publicată săptămâna trecută de Institute for Policy Studies (IPS) din SUA, arată că familia miliardară Frist, din Tennessee - principalii acționari ai celui mai mare conglomerat privat din sănătate - și-a dublat - și încă „un pic” - averea combinată din martie anul trecut până acum. 

Sinteza politică a IPS, „Averile pandemice ale familiei Frist”, arată că familia lui Thomas F. Frist Jr. — care a fondat în 1968 Healthcare Corporation of America (HCA) împreună cu tatăl său, Thomas F. Frist Sr., și Jack C. Massey — și-a mărit averea personală cu 108%, de la 7,5 miliarde USD, în 18 martie 2020, la 15,6 miliarde USD, în 8 martie 2021. 

Potrivit IPS, familia Frist a acumulat mai multă avere în timpul pandemiei decât oricare alt miliardar american dintre cei 27 din domeniul sănătății, din care fac parte proprietari și acționari ai Big Pharma și ai unor companii biotehnologice

Iată principalele constatări ale raportului:

  • HCA a obținut profituri de aproape 4 miliarde USD în 2020, în timpul pandemiei, cu peste 200 milioane USD mai mult decât în 2019. 
  • În 2019, numărul angajaților HCA era cu 29% mai mic decât media națională. Personalul insuficient a avut efecte negative asupra evoluției clinice a pacienților. De exemplu, în spitalele HCA din Colorado, aceasta ar putea fi cauza unor decese ale pacienților sau a altor vătămări ce puteau fi prevenite dacă personalul nu ar fi fost depășit de situație.
  • Directorul executiv al HCA, Sam Hazen, a fost plătit cu 27 milioane de dolari în 2019, fiind cel mai bine plătit CEO din sectorul spitalicesc în acel an (cifrele aferente anului 2020 nu sunt disponibile încă).
  • Salariul lui Hazen este de 478 de ori mai mare decât media unui angajat HCA și este de peste 1.038 mai mare decât salariul celui mai slab plătit lucrător la HCA. Hazen este plătit cu aproximativ 13.000 USD pe oră.

Raportul observă că, deși HCA a avut profituri uriașe în pandemie, a continuat să-și plătească angajații nesatisfăcător, împiedicând, totodată, încercările de sindicalizare, și a redus periculos de mult costurile de operare. HCA a redus cheltuielile pe achiziții cu 112 milioane de dolari, „deși angajații se plângeau de luni întregi de un echipament de protecție personală inadecvat și de faptul că sunt nevoiți să refolosească echipamente de unică folosință precum măștile sau mănușile.”

Deși membrii familiei Frist se află pe primul loc în lista miliardarilor cu cel mai mare profit din complexul medical-industrial, nu sunt singurii plutocrați care au obținut profituri uluitoare în timpul unei pandemii ce a ucis 2,6 milioane de oameni în toată lumea - dintre care 525.000 sunt doar din  SUA - și a lăsat zeci de milioane de oameni fără serviciu. Un raport din luna ianuarie al IPS și al organizației „Americanii pentru echitate fiscală”/Americans for Tax Fairness a arătat că cei 660 de miliardari ai națiunii americane și-au îngroșat, împreună, averile cu 1,1 trilioane de dolari din martie anul trecut și până astăzi.

IPS notează că averea combinată a celor 660 miliardari este în prezent de aproximativ 4,2 trilioane de dolari, tot atât cât deține, la un loc, jumătatea mai puțin norocoasă a populației SUA, reprezentată de 165 milioane de oameni.