ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„America nu a mai văzut niciodată până acum o acumulare atât de mare de bogăție în mâini atât de puține. În timp ce zeci de milioane de americani suferă de pe urma ravagiilor făcute de criza sanitară și economică în această pandemie, câteva sute de miliardari își îngroașă averile și așa uriașe”.

Averea colectivă a 651 de miliardari americani a crescut brusc cu mai mult de un trilion de dolari de pe la începutul pandemiei de coronavirus, atingând totalul de 4 trilioane la închiderea pieței (bursei) de luni, 7 decembrie. Creșterea averilor lor din martie și până acum depășește cele 908 miliarde de dolari propuse de un grup bipartizan de membri ai Congresului pentru planul de ieșire din pandemie, care va constitui, probabil, pachetul legislativ ce va fi supus votului săptămâna viitoare, dar care a fost până acum blocat de obiecția republicanilor că ar fi prea costisitor. La un loc, numai miliardarii din top 10 au o valoare de mai mult de un trilion de dolari, potrivit The Defender.

Raportul anual al Forbes despre averile miliardarilor americani a fost publicat în 18 martie, iar în 7 decembrie ATF și IPS au adunat datele în timp real de pe pagina web a Forbes. Pe primul loc în clasamentul îmbogățiților se află Jeff Bezos de la Amazon, a cărui valoare netă era pe 18 martie 2020 de 113 miliarde de dolari, iar în 7 decembrie ajunsese la 184,4 miliarde de dolari, înregistrând astfel o creștere de 71,4 miliarde de dolari, adică de 63,2%. Pe locul al doilea se află Elon Musk, patronul Tesla și SpaceX, care a înregistrat o creștere cu 118,5 miliarde, adică de  481,7%. Pe locul al treilea se află Bill Gates, deținătorul Microsoft, cu o creștere de 20,7 miliarde de dolari, reprezentând 21,1%, fiind urmat de Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, care s-a bucurat la rândul său de un profit de 50,1 miliarde de dolari, însemnând 91,7%. 

Valoarea netă totală a celor 651 de miliardari americani a crescut de la 2,95 trilioane de dolari, cât era pe 18 martie 2020 - pe la începutul închiderilor pandemice -, până la 4,01 trilioane de dolari pe 7 decembrie, un salt de 36%, conform Forbes billionaires, potrivit unui nou raport făcut de Americans for Tax Fairness (ATF - Americani pentru Echitate Fiscală) și Institute for Policy Studies (IPS - Institutul pentru Studii Tactice). În jurul datei de 18 martie, erau deja în vigoare majoritatea restricțiilor economice federale și statale ca răspuns la coronavirus. 


Averea totală de 4 trilioane de dolari a tuturor miliardarilor americani este în prezent aproape dublul celor 2,1 trilioane de dolari reprezentând valoarea totală deținută de jumătatea de jos a populației, adică de 165 de milioane de americani. 

„America nu a mai văzut niciodată până acum o acumulare atât de mare de bogăție în mâini atât de puține”, a afirmat Frank Clemente, director executiv al ATF. „În timp ce zeci de milioane de americani suferă de pe urma ravagiilor făcute de criza sanitară și economică în această pandemie, câteva sute de miliardari își îngroașă averile și așa uriașe. Profiturile strânse de ei în pandemie sunt atât de mari încât miliardarii americani ar putea plăti pentru un proiect major de ieșire din pandemie fără să piardă un cent din bogățiile lor de dinainte de criza COVID. Creșterea averii miliardarilor e atât de mare încât ar putea singuri să ofere un stimulent financiar de 3.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie și copil din țară și să fie în continuare mai bogați decât erau cu 9 luni în urmă.”

„Fluxul ascendent al banilor spre clasa miliardarilor este îngrijorător într-o perioadă în care milioane de oameni se confruntă cu evacuări, sărăcie și lipsuri”, a spus și reprezentantul IPS, Chuck Collins, care este și co-autor al raportului Billionaire Bonanza 2020, o analiză a averii miliardarilor și a speculei pandemice. „Miliardarii extrag bogății într-o vreme în care lucrătorii esențiali sunt împinși în linia virală de foc”.  
 
Iată lista și banii lor:
 
 
 

Toate datele prezentate în tabel provin de la Forbes și sunt disponibile aici