ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Familia unei paciente în vârstă de 53 de ani care, internată cu un AVC în Spitalul Județean Constanța, a luat Covid-19 din interior, acuză medicii și asistentele că ar fi supus-o unor tratamente inumane, care i-au grăbit moartea. Femeia a fost lăsată să zacă în salon fără apă și mâncare, a fost umilită și chiar legată de pat. În replică, managerul unității medicale spune că e mai bine ca un pacient să fie legat de pat decât să existe riscul să se arunce pe fereastră, iar partea cu infectarea cu noul coronavirusul au pățit-o și medicii, nu doar bolnavii.

Fiica pacientei îi acuză pe angajații spitalului că i-au supus mama la umilințe și chinuri, întrucât aceasta suferise un AVC și nu se putea îngriji singură, iar angajații nu au ajutat-o suficient în raport cu nevoile.

„Se purtau foarte urât cu mama, degradant, umilitor. Stătea cu orele neschimbată, cu zilele, chiar a făcut și o infecție, o alergie pe spate, chiar pe tot corpul pentru că a fost neîngrijită. De multe ori mă suna și-mi spunea: Amalia, nu-mi aduc apă, mor de sete și eu urma să sun la secție și să vorbesc direct cu doamnele asistente. Ele s-au revoltat și au vrut să se răzbune pe ea. Într-o seară i-au aruncat cu mâncarea pe care a primit-o ca s-o mănânce, au aruncat-o pe jos și după aceea i-au pus-o în față”, a povestit Amalia Tudor, fiica pacientei, potrivit Constantadeazi.ro.

Mama ei susținea într-o convorbire telefonică, înregistrată de Amalia, că asistenta i-ar fi aruncat mâncarea pe jos ca răzbunare față de telefoanele primite pe secție, prin care fiica încerca să pună presiune pe cei care ar fi trebuit s-o îngrijească pe bolnavă. Aceasta din urmă nu primea apă timp de ore întregi, iar strigătele ei erau ignorate. 

După moartea pacientei, medicul legist ar fi găsit pe corpul ei urme de violență, „echimoze pe față, pe mâini și pe picioare, dar și urme de legare la mâini”, potrivit Amaliei Tudor.

Precauția și pandemia sunt de vină, nu personalul medical!

Contactat de presă pentru a da un răspuns acestor acuzații, managerul Spitalului Județean Constanța, dr. Tiberiu Tofolean, a admis practica legării de pat a pacienților, motivată de precauția ca aceștia să nu sară pe fereastră. Implicit, el a recunoscut astfel starea de disperare la care sunt aduși cei internați în unitatea medicală pe care o administrează.

„Decât să se defenestreze, să sară pe geam cineva, cum am mai avut, din păcate, cazuri, cred că este mai bine să o contenționezi contrar voinței”, consideră dr. Tofolean. El a confirmat faptul că pacienta s-a infectat cu noul coronavirus în spital, zicând că și doctorii pățesc același lucru. 

„Testul a fost negativ. S-a pozitivat ulterior. Să știți că și medicii s-au pozitivat în spital. Este totuși o epidemie și o pandemie cu care ne confruntăm”, a declarat managerul Spitalului Județean Constanța, dr. Tiberiu Tofolean, citat de Constantadeazi.ro.
 
Acesta ar fi fost propus de filiala locală a PNL pentru funcția de director al DSP Constanța în 2012, potrivit ZiuaConstanța.ro
 
„Dorim să creștem calitatea actului medical la Spitalul Județean”.

Într-un interviu din 4 februarie 2021 acordat publicației Cuget Liber, actualul manager al Spitalului Județean Constanța recunoștea că există probleme în unitatea medicală și se plângea în special de lipsa de personal.

„La capitolul probleme, acestea sunt foarte multe, pe toate nivelurile, dar încercăm să le rezolvăm, să le ierarhizăm, astfel încât să mergem în paralel cu o creștere a calității actului medical și o diversificare a actului medical. În același timp, trebuie să avem grijă și de cheltuielile pe care le facem”, arăta dr. Tofolean. Puteți citi interviul AICI