ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Emmanuel Macron a spus într-un discurs că a înțeles furia resimțită în Franța în legătură cu planurile sale de reformă a pensiilor. Cu toate acestea, francezii au declarat că discursul său televizat pentru a încerca să atenueze tensiunile nu a făcut decât să le întărească îngrijorările, notează DW.
 
Președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat controversata reformă a pensiilor într-un discurs televizat luni, insistând că majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a fost necesară pentru ca sistemul de pensii al țării să nu se prăbușească.

Macron a recunoscut că reforma a fost nepopulară.

"Este această reformă acceptată? Evident că nu. În ciuda lunilor de discuții, nu s-a găsit un consens și regret acest lucru. Trebuie să tragem toate învățămintele din asta", a spus el.

Sindicatele, care au condus protestele împotriva reformei, au promis însă că își vor continua eforturile.

În timp ce Macron își rostea discursul, demonstranții au bătut în oale și tigăi în fața primăriilor din întreaga țară, iar la Paris, grupuri mici de protestatari au dat foc la tomberoane.

Poliția din orașul Lyon a raportat că protestatarii au dat foc la pubele și au aruncat cu proiectile în ofițeri înainte de a fi respinși cu gaze lacrimogene, scene similare fiind înregistrate și în alte orașe mari.
 
 
Macron a promulgat reforma sâmbătă, la câteva ore după ce cel mai important organism constituțional al Franței a aprobat modificarea.

Consiliul Constituțional a aprobat planul după ce guvernul a folosit o putere constituțională excepțională pentru a împinge reforma prin Adunarea Națională fără un vot final la mijlocul lunii martie.

În perioada premergătoare deciziei, Franța a fost zguduită de greve generale și a văzut cetățeni angajați în lupte de stradă cu poliția, în timp ce multe aspecte ale vieții cotidiene continuă să fie afectate de proteste și greve.

Luni, Macron a acordat guvernului său 100 de zile pentru a vindeca țara. "Ne așteaptă 100 de zile de liniște, unitate, ambiție și acțiune în slujba Franței", a spus el.

El a anunțat negocieri în lunile următoare cu privire la "probleme-cheie" precum îmbunătățirea veniturilor angajaților, impulsionarea carierelor profesionale, o mai bună împărțire a bogăției și îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv pentru lucrătorii în vârstă.

"Nimeni, mai ales eu, nu poate rămâne surd la această cerere de justiție socială", a spus el. "Răspunsul nu poate fi nici în rigiditate, nici în extremism", a spus președintele, adăugând că "ușa sa va fi întotdeauna deschisă" pentru discuții cu sindicatele.

Francezii, însă, au respins ultima sa încercare de a calma tensiunile și au avertizat cu privire la proteste masive de Ziua Muncii din 1 mai, care este Ziua Internațională a Muncitorilor.

"A ales să întoarcă spatele francezilor și să le ignore suferința", a declarat liderul extremei drepte Marine Le Pen.
 
Politicianul Jean-Luc Melenchon a declarat că Macron a fost "total rupt de realitate".

Liderul sindical al CFDT, Laurent Berger, a adăugat că discursul nu a conținut "nimic concret" pentru mișcarea sindicală și a spus că Macron "nu a rostit niciun cuvânt" despre atenuarea tensiunilor.
 
VIDEO: