ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri la reuniunea de la Versailles a liderilor Uniunii Europene că „ar fi injust” ca blocul comunitar să închisă ușa unor țări precum Republica Moldova, Ucraina sau Georgia, care au înaintat Comisiei Europene cereri de aderare. „Moldova e foarte vulnerabilă. Astăzi e dependentă din punct de vedere al gazului de Rusia. Mai este și Transnistria cu combatanți care se află acolo”, a spus Macron, fără a menționa originea acelor soldați - Armata Rusă. „Nu o putem lăsa, nu putem abandona Moldova în acest drum”, a concluzionat președintele francez. Franța deține în primele 6 luni ale anului 2022 președinția rotativă a Consiliului European. VIDEO


Președinții și prim-miniștrii țărilor membre UE s-au adunat pentru două zile la Palatul Versailles, lângă Paris. Lucările summitului au durat până seara târziu. Concluziile primei zile au fost clare: Uniunea Europeană cere retragerea forțelor ruse din Ucraina, va înăspri sancțiunile împotriva regimului de la Moscova, condamnă complicitatea Belarusului, și foarte important: Consiliul European i-a cerut comisiei să trimită opinia privind cererile de aderare ale Republicii Moldova, Ucraina și Georgia.

„Dacă le-am închide ușa pentru totdeauna, ar fi injust, trebuie să fim atenți la echilibrele din regiune. Moldova e foarte vulnerabilă, astăzi e dependentă din punct de vedere al gazului de Rusia, este Transnistria cu combatanți care se află acolo. Are astăzi zeci de mii de refugiați care rămân pe tertoriul ei, așa că nu putem lăsa, nu putem abandona Moldova în această cale”, a menționat Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, citat de TeleRadio Moldova
 
Reacția lui Emmanuel Macron vine la circa o săptămână după ce omoloaga sa de la Chișinău, Maia Sandu, profitând de valul de simpatie creat de cererea lui Zelenski de primire urgentă a Ucrainei în U.E., a formulat o cerere de aderare la U.E. în numele Republicii Moldova. În aceeași zi și-a solicitat aderarea și Georgia. A doua zi, regiunea separatistă Transnistria și-a cerut separarea de Republica Moldova.