ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni că așteaptă de la guvern un proiect de lege privind moartea asistată în Franța "până la sfârșitul verii", primind concluziile Convenției Cetățenești care s-a pronunțat în favoarea unui "ajutor activ" pentru sfârșitul vieții, dar în anumite condiții, informează Agerpres.

O nouă legislație care va fi elaborată în acest an va aborda opțiunile de sfârșit de viață, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron, după publicarea unui raport care indică faptul că majoritatea cetățenilor francezi susțin legalizarea sinuciderii asistate medical și a eutanasiei, potrivit AP.

Într-un discurs rostit la palatul prezidențial Elysee, Macron a promis să "avanseze spre un model francez în ceea ce privește opțiunile de sfârșit de viață".

Demersul lui Macron vine în urma unui raport publicat duminică, care indică faptul că o mare majoritate din rândul unui panel format din 184 de cetățeni selectați aleatoriu sprijină "asistența activă pe moarte".
 
Raportul a concluzionat că legislația franceză nu este în prezent "adaptată" la problemele legate de sfârșitul vieții și trebuie să evolueze. Acesta oferă diferite opțiuni care implică legalizarea sinuciderii asistate și a eutanasiei.

Sinuciderea asistată medical presupune ca pacienții să ia, de bunăvoie, o băutură sau un medicament letal care a fost prescris de un medic celor care îndeplinesc anumite criterii. Eutanasia presupune ca medicii sau alți profesioniști din domeniul sănătății să administreze pacienților care îndeplinesc anumite criterii o injecție letală la cererea acestora.

Macron a declarat că concluziile grupului de experți vor fi încorporate în proiectul de lege care va fi elaborat în comun de către guvern și legislatori "până la sfârșitul verii".

El nu a oferit detalii cu privire la opțiunile pe care le va permite proiectul de lege, dar a insistat că vor fi stabilite condiții stricte odată cu orice schimbare.
 
Printre acestea se numără garantarea consimțământului liber și în cunoștință de cauză și asigurarea faptului că măsurile sunt limitate la pacienții care suferă de boli incurabile asociate cu suferințe fizice și emoționale.