Tramvaiul produs în România, la Arad, în colaborare cu gigantul german Siemens, este aproape de a primi comenzi consistente de la municipalități, la aproape cinci ani de la lansare.

Este singurul, potrivit sistemului SICAP (fostul SEAP) care a depus ofertă la licitațiile pentru Galați, Oradea și Cluj-Napoca și, în mod normal, le va și câștiga, din moment ce nu are competitor și a fost acceptat în a depune respectiva ofertă, scrie Cotidianul.ro. 

Rezultatele pentru aceste licitații vor fi știute în toamnă.

Astra participă singură la aceste licitații. În anii trecuți, era o concurență puternică din partea unor actori mari externi, precum Siemens ori Alstom, dar și a unora regionali, ca PESA ori Skoda. Acum însă, susțin mai mulți primari, aceste companii au de lucru la ele acasă.

O altă variantă ar fi că nu pot intra în competiție de preț cu Astra, însă, indiferent de motiv, cert este că nu s-au mai prezentat pentru a depune oferte în România.

În ce privește Capitala, primarul general Gabriela Firea a cumpărat deja 400 de autobuze de la compania turcă Otokar și a anunțat că urmează 100 de tramvaie și 100 de troleibuze.

În prezent, în cele patru mari orașe circulă tramvaie produse în țări precum Germania sau Cehia, unele achiziționate la second hand, altele foarte vechi.

De exemplu, la Galați, vârsta tramvaielor aflate în circulație variază între 32 și 40 de ani, după cum scrie ziarul local viata-libera.ro. 

De asemenea, Primăria Oradea a achiziționat recent 10 garnituri la mâna a doua din Germania, informează stirioradea.com.

Fabrica Astra Vagoane Călători din Arad, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a venit cu modelul Imperio (colaborare cu nemții) la Oradea și Cluj-Napoca, iar la Galați are opțiune de a aduce și modelul Autentic, 100% de inspirație locală, întrucât ambele tramvaie se încadrează în prețul-țintă cerut de municipalitatea din orașul de pe Dunăre. În total, în joc sunt aproape 80 milioane euro (41 milioane la Cluj, 22 milioane la Galați, 15 milioane la Oradea), bani de la Bruxelles, prin Programul Operațional Regional (85%), și de la bugetele general și local, o sumă care ar relansa producția într-una dintre fabricile etalon ale industriei locale, care a suferit mult în ultimii ani.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews