ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tramvaiul produs în România, la Arad, în colaborare cu gigantul german Siemens, este aproape de a primi comenzi consistente de la municipalități, la aproape cinci ani de la lansare.

Este singurul, potrivit sistemului SICAP (fostul SEAP) care a depus ofertă la licitațiile pentru Galați, Oradea și Cluj-Napoca și, în mod normal, le va și câștiga, din moment ce nu are competitor și a fost acceptat în a depune respectiva ofertă, scrie Cotidianul.ro. 

Rezultatele pentru aceste licitații vor fi știute în toamnă.

Astra participă singură la aceste licitații. În anii trecuți, era o concurență puternică din partea unor actori mari externi, precum Siemens ori Alstom, dar și a unora regionali, ca PESA ori Skoda. Acum însă, susțin mai mulți primari, aceste companii au de lucru la ele acasă.

O altă variantă ar fi că nu pot intra în competiție de preț cu Astra, însă, indiferent de motiv, cert este că nu s-au mai prezentat pentru a depune oferte în România.

În ce privește Capitala, primarul general Gabriela Firea a cumpărat deja 400 de autobuze de la compania turcă Otokar și a anunțat că urmează 100 de tramvaie și 100 de troleibuze.

În prezent, în cele patru mari orașe circulă tramvaie produse în țări precum Germania sau Cehia, unele achiziționate la second hand, altele foarte vechi.

De exemplu, la Galați, vârsta tramvaielor aflate în circulație variază între 32 și 40 de ani, după cum scrie ziarul local viata-libera.ro. 

De asemenea, Primăria Oradea a achiziționat recent 10 garnituri la mâna a doua din Germania, informează stirioradea.com.

Fabrica Astra Vagoane Călători din Arad, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a venit cu modelul Imperio (colaborare cu nemții) la Oradea și Cluj-Napoca, iar la Galați are opțiune de a aduce și modelul Autentic, 100% de inspirație locală, întrucât ambele tramvaie se încadrează în prețul-țintă cerut de municipalitatea din orașul de pe Dunăre. În total, în joc sunt aproape 80 milioane euro (41 milioane la Cluj, 22 milioane la Galați, 15 milioane la Oradea), bani de la Bruxelles, prin Programul Operațional Regional (85%), și de la bugetele general și local, o sumă care ar relansa producția într-una dintre fabricile etalon ale industriei locale, care a suferit mult în ultimii ani.