ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compozitorul Eugen Doga va susține pentru prima dată un concert la Viena, capitala muzicii clasice. Evenimentul are loc astăzi, 15 iunie, la Palatul Schönbrunn.

Alături de maestru vor evolua sopranele Mariana Bulicanu și Ana Maria Donose, tenorul Dumitru Mâțu, dar și Vitalie Advahov.

Concertul organizat de Asociația "Mihai Eminescu" din Viena va cuprinde compoziții pe versurile poetului, ale Veronicăi Micle și ale lui Grigore Vieru, precum și valsuri compuse de Eugen Doga.

Eugen Doga a semnat coloana sonoră a peste 200 de filme. Valsul „Gingașa și tandra mea fiară” a fost recunoscută de UNESCO drept una dintre capodoperele muzicale ale secolului XX.
 
În România comunistă, numele lui Eugen Doga a devenit cunoscut mai mult odată cu filmele ”Lăutarii” și ”Șatra”, regizate de alt basarabean, Emil Loteanu,  însă creațiile sale însumează lucrări de balet, cvartete, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru și peste 200 de filme. Tot el a compus coloana sonoră a filmului de animație ”Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo.