ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un comunicat publicat pe site-ul președinției precizează că CSAT  a verificat, prin instituțiile abilitate, veridicitatea declarațiilor depuse de către magistrați. În urma verificărilor, s-a constatat că magistrații nu sunt informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații.

"Din dispoziția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, prin instituțiile abilitate, la solicitările Consiliului Superior al Magistraturii și ale Ministrului Justiției, veridicitatea declarațiilor judecătorilor, procurorilor, magistraților-asistenți, personalului de specialitate juridică asimilat acestora și personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor, în sensul că cei în cauză nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații", arată comunicatul postat pe site-ul președinției.
 
Textul subliniază că, "în urma verificărilor efectuate de către instituțiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații.
Rezultatele verificărilor au fost comunicate atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât și Ministerului Justiției, în funcție de instituția care a solicitat efectuarea acestora". 
 
Fostul președinte Traian Basescu afirma anul trecut că există mai multe probleme sistemice în Justitie, una dintre ele fiind că unii procurori, dar și judecători au fost ofițeri acoperiți și sunt șantajabili. De asemenea, Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat CSM să facă demersurile necesare pentru verificarea și eliminarea eventualilor ofițerilor acoperiți din magistratură și să ceară clarificări de la Serviciul Român de Informații.