ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vaccinul anti-Covid de la Pfizer va fi disponibil în România în doar câteva zile, însă, așa cum arată sondajele, românii nu se înghesuie să se vaccineze și nu ar vrea să fie imunizați. După cadrele medicale care dau semnale de reticență,  nici profesorii nu se bat pe vaccinare.

 
Peste jumătate (56,3%) dintre angajații din învățământ nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19, conform unui sondaj realizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” în perioada 16 - 21 decembrie 2020, informează Agerpres.
„Federația Sindicatelor din Educație 'Spiru Haret' a realizat, în perioada 16 - 21 decembrie 2020, un sondaj în rândul angajaților din învățământ, pentru a vedea percepția acestora privind redeschiderea unităților școlare și vaccinarea voluntară. Chestionarul vine în contextul în care Agenția Europeană pentru Medicamente ar urma să aprobe în 23 decembrie vaccinul Pfizer/BioNTech, primul vaccin pentru COVID pentru uz în Uniunea Europeană. Astfel, din ianuarie, autoritățile române ar urma să înceapă vaccinarea populației.
 
Potrivit Strategiei de vaccinare, în România, în prima etapă vor intra cadrele medicale, urmând ca în etapa a doua să fie cuprinși și angajații din sistemul de învățământ.
 
Pe scurt: peste 13.000 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar; 56,3% dintre repondenți spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19; 43,2% dintre repondenți afirmă că doresc revenirea la școală și la predarea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare”, se arată într-un comunicat al federației.

Organizația menționează că 13.356 de angajați din învățământ au răspuns la întrebările puse de FSE „Spiru Haret”, cele mai multe dintre acestea (92,6%) fiind cadre didactice.

În ceea ce privește categoria de vârstă, cei mai mulți dintre respondenți sunt în categoria de vârstă 40 - 49 ani (38,3%), urmează cei din categoria de vârstă 50 - 59 ani (23,3%) și cei din categoria 30 - 39 de ani (21,8%).

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNtech a fost autorizat luni de Agenția Europeană a Medicamentului, ceea ce înseamnă că în următoarele zile va ajunge și în țări din Europa.
 
România va primi prima tranșă simbolică de 10.000 de doze de vaccin anti-Covid pe data de 26 decembrie. Acestea vor fi distribuite către 10 spitale din țară de linia I destinate îngrijirii pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că autoritățile au făcut pregătirile necesare pentru a putea demara campania de vaccinare anti-COVID în România începând cu data de 27 decembrie și i-a îndemnat pe toți cetățenii să aibă încredere în acest demers. Vaccinarea anti-COVID va începe pe 27 decembrie în România, a anunțat premierul interimar Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă a lansat și un nou apel către români de Crăciun să respecte regulile de distanțare și protecție pentru a limita răspândirea COVID-19.

„Avem tot ce ne trebuie astfel încât să putem să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie. Și, folosesc acest prilej, pentru a-i îndemna pe toți cetățenii țării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituțiile statului și în toate demersurile care au fost întreprinse, astfel încât să putem să avem o campanie coerentă și eficientă”, a declarat Nicolae Ciucă, prezent la inaugurarea Punctului mobil de colectare de plasmă convalescentă de la Spitalul de Urgență ‘Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, realizat în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Institutul Național de Hematologie Transfuzională.